Nogometne poslastice

Naj bo svetovno prvenstvo tudi med vašimi jedmi

Zoran Franc / Novice Svet24
18. 6. 2018, 21.30
Deli članek:

Nogometna vročica se je že začela in čakajo nas ure in ure sedenja pred malimi zasloni s prijatelji ter pogrizeni nohti. Da bo dovolj energije za vse tekme, smo za strastne navijače pripravili predloge za sladke in slane prigrizke.

Dreamstime
navijači

Noben od navedenih receptov ni tako težak, da ga ne bi preizkusil izkušeni nogometaš. Prigrizek pa je tako odličen, da ga bo z veseljem pokusilo celotno moštvo. Zato zavihajte rokave! 

Arhiv Novice Svet24

Navijaške palčke

Sestavine za 10 palčk:

za testo:

1 kocka svežega kvasa, 3 žlice mlačnega mleka, 1 žlička sladkorja, 350 g moke, 150 g masla, 1 žlica soli, 1 noževa konica mlete rdeče paprike, 2 jajci;

in še:

1 rumenjak, 1 žlica mleka, grobo mleta morska sol, kumina.

Priprava:

Kvas nadrobimo v mlačno mleko, dodamo sladkor, zmešamo in pokrito pustimo na toplem 15 minut. Moko stresemo v skledo, na sredini naredimo jamico in prilijemo kvasni nastavek. Skupaj s preostalimi sestavinami za testo dobro pregnetemo. Oblikujemo hlebček, pokrijemo in za 10 minut pustimo vzhajati. Testo razvaljamo na pomokani površini in oblikujemo 30 centimetrov dolg zvitek. Narežemo ga na tri centimetre debele rezine, zgnetemo v kroglice in iz njih oblikujemo 30 centimetrov dolge palčke. Položimo jih v pekač, obložen s papirjem za peko, in 20 minut pustimo na toplem. Rumenjak razžvrkljamo z mlekom, s tem namažemo palčke ter jih potresemo s soljo in kumino. Pečemo od 12 do 15 minut pri 180 stopinjah. 

Arhiv Novice Svet24

Nogometna limonada: V večji vrč najprej natresite nekaj metinih listov, krhljev limone, nekaj žganja in sladkorja. Prilijte sok treh limon in vodo. Na zmago!

Nogometni mafini

Sestavine za 12 mafinov:

270 g moke, 2 žlički pecilnega praška, 1 ščepec soli, 100 g sladkorja, 1 žlička vaniljinega sladkorja, 80 ml olja, 2 jajci, 250 g kisle smetane;

za okras:

300 g marcipana, zelena jedilna živilska barva, marcipan za žogice.

Priprava:

Zmešamo moko, pecilni prašek, sol in sladkor ter posebej olje, jajci in smetano. Suhe in mokre sestavine združimo in zmešamo v testo. Pekač za mafine obložimo s papirnatimi skodelicami, vsako napolnimo s testom do dveh tretjin in pečemo 15 minut pri 180 stopinjah. Za okras marcipan obarvamo z zeleno živilsko barvo. S stiskalnico za krompirjev pire na mafine nabrizgamo marcipanove »špagete«. Žogice oblikujemo iz svetlega in temnega marcipana. Lahko pa kupimo bombončke s tem motivom.