Zanimivosti

Podjetja, ena najpomembnejših naložb v prihodnost je razvoj kadrov

Oglasno sporočilo
18. 6. 2018, 09.21
Posodobljeno: 18. 6. 2018, 09.32
Deli članek:

Glede na demografske spremembe, daljšanje delovne dobe ter hitre gospodarske spremembe, postajata vseživljenjsko učenje in vlaganje v razvoj kadrov vse bolj pomembna – tako za delodajalce kot zaposlene. Z evropskimi sredstvi so tako za prve kot druge podprti številni programi, ki jih izvaja Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije.

Klemen Razinger
EU projekt, Žito

Program Celovita podpora podjetjem za aktivno staranje delovne sile (ASI) tako delodajalce kot zaposlene ozavešča o potrebnih prilagoditvah na negativne demografske trende, podjetjem pa ponuja tudi finančne spodbude za različne ukrepe, ki so namenjeni predvsem zaposlenim po 45. letu. Na voljo so različne aktivnosti in orodja, kot so delavnice, razpisi za pilotne projekte, katalog ukrepov ipd., prihodnji javni povabili podjetjem pa sta predvideni v letih 2019 in 2020.

Dvig kompetenc zaposlenih omogoča tudi program Kompetenčni centri za razvoj kadrov (KOC), ki povezuje slovenska podjetja v partnerstva za razvoj in v katere je skupno vključenih že več kot 300 podjetij z več kot 47.200 zaposlenimi. V okviru programa se vzporedno izvaja tudi projekt Kompetentna Slovenija, sklop brezplačnih delavnic, namenjenih vsem posameznikom, ki se želijo dodatno usposabljati in krepiti svoje kompetence na področjih vsakodnevnih službenih obveznosti, podjetniškega udejstvovanja ali pri iskanju zaposlitve. Izvajajo se skozi vse leto po vsej Sloveniji.

K dvigu kompetenc zaposlenega pripomoreta tudi neformalno izobraževanje in usposabljanje, možno pa je tudi sofinanciranje šolnine po zaključenem srednješolskem izobraževanju. Več o razpisih in drugih možnostih, podprtih z evropskimi sredstvi, na www.eu-skladi.si in www.sklad-kadri.si.