Havarija

Namenjena v Koper, klonila pri sosedih: vleka bila prekinjena, zazevala nova razpoka

J.P.
18. 6. 2018, 09.53
Posodobljeno: 18. 6. 2018, 15.32
Deli članek:

Turška tovorna ladja Haksa danes zjutraj še ni našla poti v Trogir. Vleka se nadaljuje.

Facebook
Tovorna ladja pluje pod turško zastavo.

Vleka je bila prekinjena ob približno prvi uri, ker je voda znova začela vdirati v plovilo, odgovor iz splitske luke navaja Dnevnik.hr. A ne na istem mestu, kriva naj bi bila nova razpoka v trupu turške tovorne ladje.

Onesnaženja ni

Že včeraj smo poročali, da je pomočnik hrvaškega ministra za morje, promet in infrastrukturo Siniša Orlić pojasnil, da onesnaženja ni bilo in da ni nevarnosti, da bi prišlo do njega. 

Facebook
Nekaj podatkov, ki jih je mogoče najti na facebooku.

Obraba materiala

Kapitan in štirje člani posadke – vsi naj bi bili Turki –, ki so po prvotni evakuaciji ostali na krovu, so že na varnem. Havarija jo je sicer doletela včeraj nekaj po peti uri zjutraj v mednarodnih vodah, 16 navtičnih milj od otoka Jabuka. Precej staro plovilo s 13 člani posadke (11 turških in 2 indijska državljana) je pod turško zastavo plulo v koprsko pristanišče. Za vdiranje vode menda ni krivo trčenje, ampak obraba materiala.

85-metrska tovorna ladja prevaža 3000 ton sinter magnezita, ki z vidika onesnaženja ne predstavlja nevarnosti, ter približno 70 ton pogonskega goriva in maziv.

Nadaljevali bodo pot proti Kopru

Medtem so na hrvaškem ministrstvu za morje, promet in infrastrukturo danes potrdili, da so na ladji že uspeli sanirati tudi drugo odprtino, skozi katero je v ladjo vdirala voda, in da reševalci že nadaljujejo z vleko turške ladje v smeri Trogirja, poroča STA. V sporočilu za javnost so še dodali, da se bo luška kapitanija preiskavo okoliščin nesreče začela, ko se bo ladja zasidrala v trogirski ladjedelnici. Iz trogirske ladjedelnice so sporočili, da so ladjo pripravljeni popraviti na morju ali na kopnem.

Reški časnik Novi list je ob tem na svoji spletni strani poročal, da se bo posadka, ko bodo ladjo popravili, vrnila na ladjo in bo nadaljevala plovbo proti Kopru.