Pereča tema

Melania s strtim srcem opazuje, kaj se dogaja na južni meji

S.R.
18. 6. 2018, 08.26
Posodobljeno: 18. 6. 2018, 08.58
Deli članek:

Prva dama ZDA, ki z žalostjo v srcu opazuje, kako na meji otroke ločujejo od njihovih staršev, se je zavzela za reformo na področju priseljevanja.

Reuters
Melania v skrbeh za otroke.

Melania Trump, ki se, kar zadeva vprašanja politike, običajno raje drži v senci svojega moža, se je z vso silo zagnala v kontroverzno in razgreto razpravo na področju priseljevanja. V njenem uradu so včeraj objavili izjavo, v kateri so izpostavili, da prva dama zelo težko spremlja razmere na južni meji ZDA, kjer otroke priseljencev, ki mejo prečkajo nezakonito, na silo ločijo od njihovih staršev. Zapisali so še, da Melania močno upa, da bodo demokrati in republikanci čim prej zbližali stališča o tej pereči temi. »Verjame, da moramo postati država, ki spoštuje vse zakone, a tudi država, ki vlada s srcem,« je v izjavi navedla tiskovna predstavnica prve dame Stephanie Grisham.

Kdo je kriv?

Za trenutne razmere na področju migracij je najbolj zaslužna Trumpova administracija, ki je uvedla politiko »ničelne tolerance« do oseb, ki mejo prečkajo nezakonito. Medtem ko starši čakajo na sodno obravnavo, družine razdrejo in njihove otroke pošljejo v ločene centre. To politiko, ki jo je po nareku Donalda Trumpa maja uvedel pravosodni minister Jeff Sessions, močno kritizirajo tako zakonodajalci in pravobranilci kot številne verske skupnosti, vključno z nekaterimi Trumpovimi podporniki. Ameriška administracija bi lahko to politiko nemudoma prekinila, a upa, da bo prispevala k upadu števila nezakonitih priseljencev. Trump sicer kritike zavrača. »Nasprotujem temu, da jim odvzemajo otroke. Demokrati morajo spremeniti svoj zakon. To je njihov zakon,« je v petek dejal ameriški predsednik in dodal, da morajo ti nemudoma podpreti zakonodajna prizadevanja republikancev. S tem je za krivce lažno predstavil demokrate, ločevanja otrok od staršev namreč ne določa noben zakon. Melania mu s svojo izjavo pritrjuje, ko pravi, da je trenutne razmere mogoče urediti z reformo na področju priseljevanja.

Ameriški kongres bo v tem tednu namreč glasoval o dveh bolj ali manj konzervativnih predlogih, povezanih s priseljevanjem. Eden od osnutkov zakona vključuje tudi ukrep, ki naj bi preprečeval ločevanje otrok od družin, ki nezakonito prečkajo mejo.