»peš in na štop«

Župnika prebunkal, ker mu je posilil soprogo?

S.S./Novice Svet24
18. 6. 2018, 07.00
Posodobljeno: 18. 6. 2018, 07.25
Deli članek:

Dvaintridesetletni Kranjčan Tomaž Sovič se je v sodnem postopku znašel zaradi očitka ropa duhovnika Boštjana Modica, a je tožilka včeraj pred koncem postopka modificirala obtožnico v veliko milejše kaznivo dejanje …

Zupnija-staritrg.si
Sovič je župnika Modica obiskal na velikonočni ponedeljek, 2. aprila letos.

Ključno za spremembo obtožnice je bilo zaslišanje Sovičeve partnerice, ki je potrdila njegov zagovor in pojasnila, da jo je pred tremi leti, ko se je prišla dogovarjat zaradi krsta, posilil oškodovanec, duhovnik Boštjan Modic iz župnije Stari trg pri Ložu.

 1 leto zapora zaradi nasilništva je obtožencu prisodil ljubljanski okrožni sodnik Tomaž Bromše.

»Pričakal me je v samih boksaricah, me potegnil v notranjost župnišča in vrgel na posteljo ...« je dejala v petek. In še: »Lahko vam vse povem, kaj mi je naredil.«

»Ne. To ni predmet tega postopka,« je pričo ustavil ljubljanski okrožni sodnik Tomaž Bromše. Sovičeva partnerica je sicer v solzah pojasnila, da je Modica za denar prosila enkrat že dolgo nazaj, ker je najemodajalka hotela imeti dve najemnini, pa je prosila župnika, ker ni imela prijateljev ali znancev. Modic ji je takrat posodil 300 evrov, drugič ji je denar dal po posilstvu. »Preden me je spustil ven, je rekel, tukaj imaš 80 evrov. Ampak sem denar pustila pred hišo,« je dejala. Po dogodku sta z mamo klicali pristojno nadškofijo, kjer so odgovorili, da je škof obiskal Modica in da je slednjemu žal. Ko je zagrozila s policijo, pa so ji dejali, da se to zanjo ne bo dobro končalo. Policiji je posilstvo tako prijavila šele po partnerjevem izpadu, prej se je zaupala zgolj mami. Priča je tudi sicer v marsičem pojasnjevala podobno zgodbo kot obtoženi.

Vedno pogojno

Sovič je v preteklosti nanizal že tri pogojne obsodbe – zaradi nasilništva, kjer se mu preizkusna doba še ni iztekla, zaradi nasilja v družini in tatvine.

S pestmi mu je obudil spomin

Ta je, kot je znano, povedal, da je na velikonočni ponedeljek, 2. aprila letos, od tašče izvedel, kaj je storil duhovnik Modic pred tremi leti, potem pa mu je to potrdila še partnerica. Seznanjen z njeno travmo je Sovič do župnika ves besen odvihral še isti dan, »peš in na štop«. Ob prihodu zvečer mu je najprej natvezil, da so ga zapustili prijatelji, in ga prosil, ali mu lahko pomaga s prevozom oziroma denarjem do Ivančne Gorice. Potem pa ga je prijel za oblačila za prsi in ga nesel čez ves hodnik hiše, se z njim zaletel v steno in ga začel mlatiti ter zasliševati, dokler ni Modic le spoznal ter »postal bel v glavo in jo povesil«. Po besedah Soviča mu je duhovnik nato dejal, da mu je žal, ter ponudil denar, ki pa ga ni vzel. Dal pa mu je ultimat, da se v Ljubljani odreče duhovniški službi, sicer se bo naslednjič oglasil pri maši in vsem faranom povedal, kaj je storil njegovi partnerici.

Ni ga obiskal z namenom, da bi ga okradel

Tožilka Petra Lavrič je, kot rečeno, po izvedenih dokazih, zaslišanju oškodovanca in partnerice obtoženca, saj drugih v zgodbo ni bilo vpletenih, spremenila očitke iz ropa v nasilništvo. »Obtoženi je z drugim grdo ravnal, ga pretepal in ga spravil v podrejeni položaj, pri čemer je drugega tudi lahko telesno poškodoval,« je strojepiski narekovala Lavričeva, pretepeni župnik pa je potem Soviču iz strahu izročil skupno 160 evrov. Tožilka je za Soviča predlagala eno leto zapora, preklic še vedno aktivne pogojne obsodbe zaradi nasilništva in podaljšanje pripora.

Zagovornik obtoženca, odvetnik Andrej Žabjek, pa je v končni besedi poudaril, da je kaznivo dejanje nasilništva nedvomno dokazano, a storjeno v »izjemnih okoliščinah«. Žabjek je predlagal tudi odpravo pripora in se zavzel za pogojno obsodbo z daljšo preizkusno dobo, ob tem da se mu stara ne prekliče. Sodnik Bromše je naposled Soviču prisodil leto zapora za nasilništvo nad duhovnikom in mu podaljšal pripor, je pa uslišal obrambo pri zahtevi, da 32-letniku ni preklical pogojne obsodbe. Nadaljevanje morda na višjem sodišču.