Avtomehanik

To je človek, zaradi katerega so ukrepali Američani

J.P.
18. 6. 2018, 09.03
Posodobljeno: 18. 6. 2018, 09.05
Deli članek:

Avtomehanik se je prelevil v izdelovalca bomb.

Twitter
Hamayun Tariq

Nekdanji agent britanske obveščevalne agencije MI6 je razkril razlog, zakaj so Američani prepovedali prenosne računalnike na letih z 10 letališč na Bližnjem vzhodu in severne Afrike. Razlog je britanski avtomehanik, ki se je po pridružitvi Islamski državi začel ukvarjati z bombami. Hamayun Tariq iz Dudleyja v Veliki Britaniji je namreč načrtoval izdelavo bomb, ki bi bile videti kot baterije prenosnikov – z namenom, da bi jih bilo mogoče pretihotapiti na letalo.

Američani so poleg prenosnikov prepovedali še tablice, elektronske bralnike in druge naprave, večje od mobilnega telefona. Prepoved je začela veljati marca lani, zaradi izboljšanih varnostnih ukrepov pa je bila v veljavi le štiri mesece.

Odrasel na Otoku

40-letni ločenec je v Sirijo odpotoval leta 2014, potem ko je na Otoku za rešetkami ždel zaradi prevare. Od takrat je na družabnih omrežjih večkrat delil navodila za izdelavo eksplozivnih teles in strupov (Tariq naj bi menda načrtoval zastrupitev nekaterih bogatih Britancev – ročaje vrat njihovih avtomobilov bi namazal s smrtonosnim nikotinom).

Tariq še vedno izdeluje bombe. Nekje ob meji Sirije in Iraka naj bi snoval drone, opremljene z eksplozivom.