Severna Koreja

Denuklearizacija pod vprašajem, bodo pa hamburgerji

R.T.
30. 5. 2018, 16.53
Posodobljeno: 30. 5. 2018, 19.08
Deli članek:

Severna Koreja se oklepa svojega nuklearnega programa. Dišijo pa jim Big Maci.

Reuters
Kim Jong-un

Pjongjang ni navadno mesto. Če bi se znašli v njem bi imeli velike težave najti standardno zahodnjaško hitro hrano – hamburgerje.

A to bi se lahko že kmalu spremenilo. Srečanje med ameriškim predednikom Donaldom Trumpom in njegovim severnokorejskim kolegom Kim Džong Unom 12. junija v Singapurju je sicer še vedno pod vprašajem, saj se severnokorejski režim močno oklepa svoje pravice do jedrskega programa. A pred kratkim so iztegnili roko. Morda ne bodo opustili jedrskih raket, so pa odprti za vzpostavitev restavracij s hamburgerji.

“Naša država pozdravlja investicije iz Amerike. Želimo privabiti McDonalds in podjetja povezana s predsednikom Trumpom. Upamo, da nas Amerika vidi kot normalno državo,” so med srečanjem Severne in Južne koreje prejšnji mesec dejali neimenovani severnokorejski uradniki.

Ameriški predsednik je sicer velik ljubitelj burgerjev. Med predvolilno kampanjo leta 2016 je večkrat poudaril svojo ljubezen do hitre hrane, po spletu pa je delil fotografije, kjer na osebnem letalu kosi McDonaldsove ali KFCjeve hamburgerje. To so poleg Korejcev opazili tudi Japonci. Ko je novembra obiskal Japonsko ga je tamkajšnji premier Šinzo Abe na kosilo peljal prav na hamburger.

Trump se je sicer že pred izvolitvijo pošalil, da bo, če bo izvoljen, s Kimom in ostalimi svetovnimi voditelji govoril tudi o hamburgerjih.