Spor o imenu

Makedonija bo o novem imenu odločala na referendumu

B.K.
30. 5. 2018, 15.16
Posodobljeno: 30. 5. 2018, 15.18
Deli članek:

Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija bo jeseni morda spremenila ime. O tem bodo volivke in volivci odločali na referendumu septembra ali oktobra.

Reuters
Spor med Grčijo in Makedonijo se vleče že od devetdesetih let 20. stoletja.

Pogovori z Grčijo so v zaključnih fazah, je danes novinarjem zagotovil makedonski premier Zoran Zaev, ki bo o predlogu, ki ga pripravljata zunanja ministra obeh držav, kmalu govoril z grškim kolegom Aleksisom Ciprasom.

Profimedia
Zoran Zaev

Balkanski državi sta v sporu glede imena Makedonije že od njene osamosvojitve v začetku devetdesetih let preteklega stoletja. Grčija imena Makedonija ne prizna, saj je to tudi ime njene severne province, prav tako ostro nasprotuje kulturnemu revizionizmu, ki Makedonce postavlja za naslednike antičnega imperija Aleksandra Makedonskega.

Reuters
Grki so negodovali, ko so Makedonci pred leti letališče v Skopju poimenovali po Aleksandru Velikem.

Zaev, ki se je na premierski stolček zavihtel pred dobrim letom dni, se je zavezal k rešitvi spora o imenu. Čeprav danes predlogov za ime nekdanje jugoslovanske republike ni izdal, je že dlje časa jasno, da se obe vladi strinjata z neko vrsto kompozitnega imena, kjer bi imenu Makedonija bil dodan še nek pridevnik. Dosedanji predlogi so bili Nova Makedonija, Severna Makedonija, Zgornja Makedonija, Vardarska Makedonija, Makedonija (Skopje) in Ilindenska Makedonija.

Reuters
Aleksis Cipras

Sporazum, ki bo izbran na referendumu, bo moral najprej potrditi makedonski parlament, nato pa naj bi Ciprasova vlada dvignila veto na pristop Makedonije k zvezi Nato in Evropski uniji. Grški nacionalisti sicer nasprotujejo tudi kompozitnemu predlogu.