(Pre)visoke cene

Koliko vas bo letos stal dopust na Hrvaškem?

Urban Klančnik / Novice Svet24
18. 5. 2018, 07.00
Deli članek:

Slovenci sicer veljamo za zapečkarje, toda v resnici precej potujemo. Seveda pa se nas največ odpravi na dopust k našim južnim sosedom.

Profimedia
Hrvati s tem poletjem niso zadovoljni.

Poletje se nezadržno približuje in mnogi Slovenci že nekaj časa premišljujejo o letnem dopustu, ki lahko predstavlja precej velik stres. Že iskanje najprimernejše lokacije je lahko naporno, potem se moramo ukvarjati z iskanjem hotelov, apartmajev, kampov in tako naprej. Tu je seveda še veliko vprašanje denarja, saj najbolj priljubljene lokacije navadno niso poceni. Toda treba je tudi priznati, da je dopust na idilični lokaciji na koncu vreden vsega tega.

Hrvaška

Tako kot vsako leto se bo po napovedih turističnih agencij tudi letos večina Slovencev odločila za letovanje na hrvaški obali. Turistične agencije pričakujejo velik naval Slovencev na celotno hrvaško Istro, dobičke pa bodo s Slovenci kovali tudi na otokih, kot so Krk, Rab, Pag, Hvar, Brač, Korčula, Lošinj in Cres. Priljubljena so tudi obalna mesta (in okolica), kot so Split, Zadar, Šibenik, Makarska, Rovinj, Pulj, Dubrovnik.

Svet24
Povprečen izračun

Cene

Vsako leto govorimo o drastičnem dvigu cen na Hrvaškem med turistično sezono. A če smo pošteni, to delajo v vseh turističnih krajih, če si to le lahko privoščijo. Tudi v Sloveniji imamo take primere. Če smo kot turisti malce pustolovski, lahko tudi na Hrvaškem brez težav najdemo lokale in restavracije, ki ponujajo dobro hrano, cen pa ne zasolijo pretirano. Toda dejstvo je, da se cene na Hrvaškem že dvigajo. Tako so v kampu Lanterna, kot smo v našem časniku že pisali, ceno sezonskega najema najboljše parcele, opremljene z elektriko in vodo, dvignili s 5465 na 5795 evrov, v Valkaneli pri Vrsarju s 4600 na 5200 evrov ter v Kovačinah na Cresu s 4026 na 4225 evrov. V kampu Lopari na Lošinju so denimo ceno dnevnega najema mobilne hišice s 120 evrov povišali na 163 evrov, v kampu Selce v Crikvenici pa s 134 na 155 evrov. Dvigajo se tudi cene najema zasebnih apartmajev in sob.

Strošek dopusta

Kaj torej to pomeni za povprečno slovensko družino, ki želi dopustovati na hrvaški obali? Za dve osebi na dan (denimo v Poreču) bo treba odšteti okoli 100 evrov (približno povprečje), 10-dnevni dopust torej stane okoli 1000 evrov. Cene za otroke variirajo, ponekod lahko otroci (ali vsaj eden) celo bivajo zastonj, v glavnem pa se povprečne cene za dva odrasla in dva otroka vrtijo okoli 200 evrov na noč. Za cestnine in gorivo (ni všteta slovenska vinjeta) bomo v povprečju do Poreča (161 km) odšteli okoli 18 evrov, do Dubrovnika (okrog 658 km) denimo pa bi ta strošek znašal okoli 60 evrov.