Pred okrožno sodnico Andrejo Lukeš bi včeraj moral sesti Alexander Žlender iz Bistrice ob Dravi, ki ga je sicer mariborsko okrožno sodišče lani oprostilno očitka, da je bil leta 1993 vpleten v trojni umor v Srbiji, vendar so višji sodniki oprostilno sodbo zanj razveljavili. Zdaj mu sodijo ponovno.

Obtoženega Žlendra je mariborsko sodišče zaradi pomanjkanja dokazov na prvem sojenju oprostilo, a je višje sodišče to odločitev razveljavilo, zato mu sodijo ponovno.

ŽELEL ODPOKLICATI ZAGOVORNIKA

Čeprav obtoženega ni bilo, je sodišče obravnavo opravilo v njegovi odsotnosti. Svojega izostanka sodišču ni opravičil, čeprav je v spremstvu svojega očeta dan prej obiskal svojega odvetnika Tareka Najija. »Želel mi je izreči nezaupnico, a tega ne more storiti, saj me je sodišče kot zagovornika dodelilo po uradni dolžnosti, kar sem mu tudi povedal. A na svojega klienta nimam vpliva,« je sodišču pojasnil Naji.

NA POT S ŠKORPIJONOM IN PIŠTOLO

Sodišče je v nadaljevanju zaslišalo tri od predvidenih petih prič iz Srbije, saj sta dve pravosodnim policistom nedosegljivi. Kot prvi je pričal Radovan Joksić, ki je na vprašanji obrambe in tožilstva odgovoril, da je bil on samo izvršitelj kaznivega dejanja, beograjskega podjetnika Nebojšo Salatića pa so obiskali zaradi nekega dolga. »Kdo je bil komu kaj dolžan, pa morate vprašati vašega Žlendra. On je bil tisti, ki me je povabil zraven in je tudi celotno zadevo organiziral,« je dejal Joksić in dodal, da ga je Žlender klical že nekaj dni prej in mu v smehu dejal, da mora nekoga ustreliti. »Takrat ga nisem jemal resno, saj sem mislil, da se šali. In tudi ko smo šli na pot, ves čas nismo vedeli, za kaj gre. O tem se nismo pogovarjali, niti v kombiju. Res pa je, da sem imel pri sebi škorpijona, Žlender pa starejšo pištolo znamke Zastava. Streljal sem jaz na Žlendrov ukaz, pa tudi zato, ker sem imel na škorpijonu dušilec, on pa kaj takšnega ni imel na pištoli,« je poudaril Josić.

Po pričevanju Joksića, ki je bil po njegovih besedah priča streljanju, ni bil vodja brutalnega trojnega umora nihče drug kot tedaj 21-letni Žlender.

TRI OSEBE V MLAKI KRVI

V kombiju sta se z Žlendrom peljala še brata Aleksandar Stanković in Nebojša Titelc. Stanković je prek videokonference povedal, da se ničesar več ne spomni. Z bratom in Žlendrom pa naj bi skupaj sprehajali nekega psa. Titelc je vztrajal pri že povedanem, z Joksićem naj bi se tistega dne odpravil na pot, ker naj bi nekomu prodala očetovo starejšo pištolo. »Ko sta Joksić in Žlender zapustila kombi, sva midva z bratom ostala pri njem. Pozneje je po naju prišel Joksić in naju povabil v stanovanje. Tam sem zagledal prizor, ki ga ne bom nikoli pozabil. Videl sem tri ljudi v mlaki krvi,« se spominja Titelc.