Primerjava

Minimalna plača v EU: to je resnica o tem, kje je Slovenija

T.L./STA
12. 5. 2018, 08.35
Posodobljeno: 12. 5. 2018, 15.53
Deli članek:

Razlike so velike: medtem ko v Bolgariji znaša minimalna plača 260,80 evra, dosega v Luksemburgu, kjer je najvišja v EU, skoraj 2000 evrov.

Profimedia
S 33 glasovi za in 22 proti so v državnem zboru sprejeli novelo zakona o socialnovarstvenih prejemkih.

Minimalne plače v EU se od leta 2010 povečujejo, najbolj v državah z najnižjimi minimalnimi plačami, ugotavlja Evropska fundacija za izboljšanje življenjskih in delovnih razmer Eurofound. Leta 2017 so se zakonsko določene minimalne plače povečale v večini držav EU, v katerih se uporablja minimalna plača, so sporočili z Evropske komisije.

Trije razredi višine minimalne plače 

Kot opozarja Eurofound, pa so razlike med državami velike. Medtem ko v Bolgariji znaša minimalna plača 260,80 evra, dosega v Luksemburgu, kjer je najvišja v EU, skoraj 2000 evrov mesečno. Sledijo Irska (1614 evrov), Nizozemska (1578 evrov), Belgija (1562 evrov), Francija (1498 evrov), Nemčija (1497 evrov) in Velika Britanija (1462 evrov).

Poročilo v angleškem jeziku si lahko preberete v celoti na povezavi.

V drugi skupini srednje visokih minimalnih plač je Španija (858 evrov), sledijo Slovenija (842 evrov), Malta (747 evrov), Grčija (683 evrov), Portugalska (676 evrov). V vrhu skupine z nižkimi minimalnimi plačami je Poljska (502 evra), Estonija (500 evrov), Slovaška (480 evrov), Češka (477 evrov), Hrvaška (462), sledijo Madžarska (444 evrov), Latvija (430 evrov), Romunija (407 evrov), Litva (400 evrov) in Bolgarija (260 evrov).

www.eurofound.europa.eu
Razlike med višino minimalne plače po posameznih državah.

V državah, kot so Avstrija, Italija, Danska, Švedska in Finska zakonsko določene minimalne plače ne poznajo, je pa ta določena v kolektivnih pogodbah za posamezne panoge. Teh držav zato na zgornjem seznamu ni. Ciper pozna zakonsko zajamčeno minimalno plačo le za določene poklice.

V izračunu je potrebno upoštevati še, da imajo v nekaterih državah tudi 13 ali celo 14 plačo. Na primer, na Poljskem prejmejo 13 plačo javni uslužbenci (z izjemo vojske, policije in drugih uniformiranih dejavnosti), medtem ko v zasebnem sektorju le, če je tako zapisano v kolektivni pogodbi. V Grčiji so zaposleni v zasebnem sektorju upravičeni do prejema 14 plač, v javnem ne.V Španiji in na Portugalskem so zaposleni upravičeni do 14 plač letno. Tako v Španiji zaposleni prejmejo dve "izjemni plači": eno v januarju in eno v mesecu juniju tekočega leta.

www.eurofound.europa.eu
Višanje nominalne in realne minimalne plače med januarjem 2017 in januarjem 2018.

Kaj vse obsega poročilo

Poročilo Eurofounda o zakonsko določenih minimalnih plačah 2018 vsebuje podatke o minimalnih plačah, ki niso omejene na posebne sektorje, poklice ali skupine zaposlenih. Vključuje tudi mnoge dodatne informacije, na primer način določanja višine minimalne plače, primerjavo s povprečnimi plačami in mediano plač ter različne razprave v Evropi o minimalnih plačah.

www.eurofound.europa.eu
Kako se je spreminjala nominalna zakonsko določena minimalna plača v državah članicah EU pd leta 2010 naprej.

Vprašanje o določitvi minimalne plače ostaja kontroverzno in v mnogih vidikih se zdi kot dvorezen meč, so zapisali v Bruslju. Določitev obvezne minimalne plače ni škodljiva za zaposlovanje, če zapolni vrzel med dejanskimi plačami in produktivnostjo delavcev. Posameznike, ki bi sicer ostali neaktivni, lahko celo pritegne na trg dela.

Vendar obstajajo tudi pomisleki, da lahko previsoka minimalna plača oslabi pozitivne učinke na povpraševanje po delovni sili z višjimi dohodki iz dela, saj lahko negativno vpliva na zaposlovanje ljudi, katerih produktivnost je pod minimalno plačo.