Rešilec se je moral vrniti

Zakonca zaradi opeklin v smrtni nevarnosti

Janja Ambrožič/Dolenjski list
11. 5. 2018, 20.00
Deli članek:

V soboto je na Svetem Vrhu v občini Mokronog-Trebelno zagorela stanovanjska hiša družine Mikec. Oba zakonca sta zaradi opeklin v smrtni nevarnosti.

STA
Ekipi trebanjske in novomeške NMP sta v stalnem stiku.

Ko smo bili v vasi, so domači rekli, da izjav za medije ne bodo dajali. Vodja intervencije Peter Železnik iz PGD Mokronog je povedal, da so jih o požaru obvestili iz centra za obveščanje, takrat so jih tudi opozorili, da naj bi nekdo polil vnetljivo tekočino in tako zažgal stavbo.

Popolno uničenje

Hiša Mikčevih je nekoliko odmaknjena od ostalih zgradb v soseščini. Na prvi pogled je videti le uničeno ostrešje, a gasilci pravijo, da je ogenj močno poškodoval tudi notranjost.

ISKALI SO GA

»Ko smo prišli tja, je ostrešje že pregorelo, smo pa ugotovili, da je najverjetneje začelo goreti v spalnici,« je pojasnil in dodal, da so takoj začeli zunaj »napadati« in preiskovati notranjost, saj so vedeli, da je ena oseba pogrešana.

»Zunaj je bila že ena poškodovana oseba, to je bila žena, za moža pa se ni vedelo, kje je, čeprav naj bi bil v času požara v hiši. V njej ga nismo našli, je pa bil v sosednji zgradbi, kjer je sicer tudi seno. Bil je močno opečen, a je k sreči kazal znake življenja in se je odzival,« je še povedal Železnik in dodal, da so reševalci odpeljali oba.

Vaščani Svetega Vrha, s katerimi smo govorili, so bili šokirani, da se je to zgodilo v njihovi soseščini. »Drugače živita sama, včeraj pa je bil pri njiju sin z družino. Ves dan so nekaj delali. Kdo bi si mislil, da se bo delovna akcija tako končala,« je rekel eden od sosedov.

OBA V SMRTNI NEVARNOSTI

Alenka Drenik s PU Novo mesto je sporočila, da sta se v požaru hudo poškodovala 58-letna ženska, ki so jo reševalci zaradi hudih opeklin odpeljali v UKC Ljubljana, in 65-letni moški, ki je prav tako na zdravljenju v UKC Ljubljana. »Po podatkih iz bolnišnice sta zaradi hudih opeklin oba v smrtni nevarnosti,« je še pristavila Drenikova in dodala, da prve ugotovitve kažejo, da je do požara prišlo v prostoru v prvem nadstropju, ogenj pa se je razširil tudi na ostrešje stanovanjske hiše.

Dolenjski list
Hiša Mikčevih leži na vrhu hriba.

ZAKAJ SE JE REŠILEC VRNIL?

Po dogodku se je na nas obrnil bralec in opozoril: »Na urgenci v Novem mestu naj povedo, zakaj niso za gospoda poslali posebnega prevoza in so domačini morali čakati, da se je rešilec, ki je medtem že peljal gospo na urgenco, vrnil. Prosim, da novinarji raziščete to in poiščete odgovorne. Pri tako hudih opeklinah šteje vsaka minuta!«

Nemudoma smo se obrnili tako na pristojne v Urgentnem centru Splošne bolnišnice Novo mesto kot tudi na Zdravstveni dom Trebnje, saj je bilo iz poročila regijskega centra za obveščanje razvidno, da so poškodovana v bolnišnico prepeljali reševalci nujne medicinske pomoči iz Zdravstvenega doma Trebnje.

Nedopustno tveganje

Če ekipa Novega mesta odide na teren na območje Trebnjega, 80.000 prebivalcev ostane brez reševalnega vozila in zdravnika.

Ena ekipa z enim reševalnim vozilom v Trebnjem skrbi za 20.000 ljudi.

Predstojnik Urgentnega centra Splošne bolnišnice Novo mesto Bojan Kostić je pojasnil: »Nujni reševalni prevozi niso v pristojnosti Urgentnega centra SB Novo mesto, izvajajo jih zdravstveni domovi na svojem območju. Število nujnih vozil oziroma prehospitalnih enot je omejeno, po navadi je to ena ekipa za določeno območje, ki v primeru, da je že na intervenciji, ne more istočasno prevzeti še ene urgence na terenu. Podobne težave se rešujejo s pomočjo prehospitalne enote iz sosedne regije, kadar je to mogoče oziroma če ta ni na intervenciji.«

Direktorica Zdravstvenega doma Trebnje Vera Rozman konkretnega primera ni želela komentirati, ker ga, kot je zapisala, ne pozna, je pa opozorila, da če ekipa Novega mesta odide na teren na območje Trebnjega, 80.000 prebivalcev ostane brez reševalnega vozila in zdravnika, kar je zelo veliko tveganje.