narasli potok

Hišo so lahko zapustili šele naslednji dan

Gabrijel Toplak/Novice Svet24
11. 5. 2018, 20.30
Posodobljeno: 11. 5. 2018, 20.32
Deli članek:

Megličevi kljub zavarovani hiši z negotovostjo zrejo v prihodnost. Obračajo se na ljudi dobre volje, da jim pomagajo pri sanaciji, saj je vse, kar so imeli v pritličju, na deponiji.

Gabrijel Toplak
Mojca Meglič kaže, do kod je segala voda v stanovanju.

Če kdo, potem si bo družina Meglič iz Spuhlje pri Ptuju za vedno zapomnila nedavno močno deževje. Poplave, ki so nastale zaradi razlivanja slab kilometer oddaljenega potoka Rogoznica, so jim v pritličju stanovanjske hiše uničile vse. Mojca Meglič je obupana, tudi joče, saj jim je voda, kot pravi, vzela skorajda vse. »V noči na soboto nas je prebudil sin, ki ima na novo urejeno sobo v pritličju. Dejal je, da je iz postelje stopil v vodo. Nisem mu verjela, zato sva odšla pogledat. In ko sva prišla v pritličje, odprla vrata, sem tam zagledala že slab meter vode,« opisuje Megličeva. V hiši živijo 23 let in česa podobnega še niso doživeli, pa tudi soseda, ki v sosednji hiši živi že 55 let, česa takšnega ne pomni. »Uničene imamo pode, okvire vrat, medtem ko smo vrata sneli s podbojev in jih sušimo. Vlažne so stene, v hiši smrdi. Uničenih oblačil in pohištva smo odpeljali za dve veliki traktorski prikolici,« v solzah pove Megličeva.

Gabrijel Toplak
V sobah zdaj obratuje več izsuševalcev vlage.

ZAVAROVANO, VENDAR ...

Hišo, ki so jo ob pomoči gasilcev lahko zapustili šele v nedeljo popoldne, ko je voda odtekla, imajo zavarovano, vendar Megličeva ostaja previdna. Ni bila najbolj zadovoljna z odgovorom agenta, ki ji je, kot pravi, dejal, da škode na podbojih vrat ne more oceniti, saj tega ni v zavarovanju. »Presenetil me je, saj imam hišo zavarovano na novo vrednost. Po slišanem sem skorajda prepričana, da od zavarovalnice ne moremo pričakovati veliko. Bojim se, da ne bomo dobili povrnjene niti polovice škode.« Na pomoč so jim že priskočili dobri ljudje. Usposobili so jim pralni stroj, dobili so nekaj izsuševalcev vlage, včeraj jim je strokovnjak poskušal popraviti centralno kurjavo. Treba bo obnoviti še stene, kopalnico, česar pa si sami, četudi je Megličeva zaposlena, ne morejo privoščiti. »Hvaležna sem vsem sovaščanom in gasilcem, potrebovali bi gradbeni material, mogoče kaj denarja,« je sklenila Megličeva, ki je dosegljiva po telefonu 031 202 568.