Koreji

FOTO: Srečanje med korejama označili za 'nesmrten dosežek'

STA/B.K.
28. 4. 2018, 08.40
Posodobljeno: 28. 4. 2018, 08.48
Deli članek:

Severna Koreja je petkov vrh Korej pozdravila kot zgodovinsko srečanje, ki je utrlo pot za začetek novega obdobja. Na njem sta se severnokorejski voditelj Kim Džong-un in južnokorejski predsednik Moon Jae-in zavezala k popolni denuklearizaciji Korejskega polotoka in dogovorila, da bosta državi našli mirovni režim za končanje vojne.

Profimedia
Voditelja obeh Korej bi se naj v prihodnje srečala tudi v južnokorejskem Seulu.

Uradna severnokorejska tiskovna agencija KCNA je objavila celotno besedilo skupne izjave voditeljev. Poudarila je, da je srečanje odprlo pot "za narodno spravo in enotnost, mir in blaginjo".

V izjavi sta voditelja potrdila skupen cilj, da Korejski polotok prek popolne denuklearizacije postane polotok brez jedrskega orožja.

V ločeni vesti je KCNA poročala, da sta voditelja opravila "iskreno in odkritosrčno izmenjavo mnenj" glede zagotavljanja miru in denuklearizacije na polotoku.

Profimedia
Severna in Južna Koreja sta lani otoplili odnose.

Časnik Rodong Sinmun, glasilo vladajoče stranke, je od skupno šestih strani prve štiri namenil vrhu, ob tem pa objavil 60 fotografij, od tega 15 samo na naslovnici.

Južnokorejski dnevniki medtem vrh pozdravljajo ob določeni meri zadržanosti. Izpostavljajo predvsem dejstvo, da Severna Koreja ni dala trdne in izrecne zaveze, da se bo odpovedala jedrski oborožitvi.

Kim in Moon sta se sestala na demilitariziranem območju na meji med državama, ki sta tehnično še vedno v vojni, saj se je korejska vojna v 50. letih končala le s prekinitvijo ognja. Voditelja sta se dogovorila, da bosta državi še letos našli rešitev za konec vojne in vzpostavitev trajnega in trdnega režima miru.

Profimedia
... in pogumno odkorakala na zgodovinske pogovore.

Dialog med Korejama naj bi se nadaljeval in južnokorejski predsednik naj bi že letos jeseni obiskal Pjongjang, državi pa bosta še letos organizirali srečanje ločenih družin, piše v izjavi, ki sta jo podpisala voditelja.

Kim je kot prvi severnokorejski voditelj stopil na južnokorejska tla, bilo pa je to šele tretje srečanje voditeljev obeh Korej od konca korejske vojne leta 1953.