NEkaj belega

VIDEO: Trump presenetil in nasmejal Macrona

G.G./STA
24. 4. 2018, 20.35
Posodobljeno: 24. 4. 2018, 20.39
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump gosti francoskega kolega Emmanuela Macrona.

Profimedia
Trump mu je očistil "nekaj belega".

Donald Trump nenehno poudarja, kako dobre odnose imata z Emmanuelom Macronom, kar je dokazal tudi z dejanjem. Macronu je pred kamerami s suknjiča očistil sledi prhljaja. "V bistvu bom spravil stran tale majhen košček prhljaja," je dejal Trump in frcnil z Macronovega suknjiča bel prah, ki ga sicer ni nihče videl.

Macronov nasmeh je zamrznil, Trump pa je dodal, da je šlo za majhen košček. "Moramo ga narediti popolnega. Sedaj je popoln," je dejal Trump.

Profimedia
Zakonca Trump in zakonca Macron.

V bolj resnem delu obiska je Macron v nagovoru poudaril tesne vezi med državama, ki si delita ideale svobode in miru ter zatrdil, da ZDA predstavljajo neizmerne priložnosti za Francijo. 

Trump je na poti na sestanek mimogrede kritiziral iranski jedrski sporazum kot strašen, nor in smešen dogovor, ker ni zajel iranskega raketnega programa ali iranskih škodljivih aktivnosti v Jemnu in Siriji. Iranu je zagrozil, da bo imel večje težave kot kadarkoli doslej, če si drzne obnoviti svoj jedrski program. Vendar pa se bo menda vseeno pogovarjal o tem z Macronom, ki je pomirljivo dejal, da se je o tem potrebno pogovarjati v širšem kontekstu regije.

Drugo pomembno vprašanje je trgovina med ZDA in EU, ki jo Trump ogroža z enostranskimi carinskimi ukrepi. Dejal je, da je trgovina z EU težavna in bi se raje pogovarjal o tem le s Francijo ne pa Evropo kot celoto. Trgovinski dogovori z Evropo naj bi bili zelo nepošteni, s Francijo pa pošteni. Govoril je tudi o Kitajski in sporazumu nafta, vendar ni povedla nič novega. Macron je medtem poudarjal, da ima Evropa veliko skupnega z ZDA. Skupaj se soočajo s presežki jekla, s podnebnimi spremembami in imajo tesne poslovne vezi.