Deložacija

Del uporabnikov Roga nad drugega, na pomoč so jim priskočili anarhisti

Luka Tetičkovič/Novice Svet24
24. 4. 2018, 20.30
Posodobljeno: 24. 4. 2018, 20.39
Deli članek:

Na plan prihajajo podrobnosti, kaj se je prejšnji teden dogajalo v prostorih Avtonomne cone Rog. Policija je morala posredovati dvakrat. Je prišlo do poskusa pogroma nad »antisocialnimi« migranti?

Bobo
V Rogu je pretekli teden vrela kri. Rogovci meščanskega porekla naj bi poskušali izvesti pogrom nad rogovci migrantskega porekla.

Samoorganizirana migrantska in aktivistična skupnost, ki je delovala v rogovskem prostoru, imenovanem Second Home, je bila 19. aprila nasilno deložirana, smo včeraj prebrali na facebook profilu Second Home.

»Deložacijo je izvedla skupina uporabnikov Roga in aktivistov anarhističnega prostora A Infoshop z Metelkove,« so še zapisali. Dogodek je bil neposredna posledica kaznivega dejanja lažje telesne poškodbe, ki ga je zagrešil 28-letni državljan Libije, ki je trenutno še vedno na begu pred policijo. Del rogovske skupnosti je namreč sklical izredni sestanek, na katerem »je prišlo do sklepa, da naj ti posamezniki zapustijo prostore«, nam je preko telefona pojasnil uporabnik Roga, sicer pobudnik sestanka. Prosil je, naj njegovo ime zadržimo v uredništvu.

Sestankarji obtoženim niso dali možnosti zagovora

»Druga skupina na ta sestanek ni bila povabljena. Tisti, ki smo bili na njem navzoči, smo bili soočeni z zelo rasističnimi izjavami proti migrantom,« dinamiko pojasnjuje uporabnica Second Home, ki je poskušala sestankarjem neuspešno pojasniti, da je storilec kaznivega dejanja že zapustil Rog in da naj njegovega dejanja ne posplošujejo na celotno skupnost Second Home. Uporabnik Roga, ki smo ga navajali odstavek više, je ob informaciji, da želijo na sestanek tudi obtoženi, ta poskus po navedbah odpravil le z gesto. Na način, da je svoj palec usmeril navzdol.

Anarhisti priskočili zaradi apetitov po prostorih

Potem ko so na sestanku enostransko sprejeli sklep, so sestankarji poskušali sklep uveljaviti z fizično silo in zapečatiti prostore Second Home. Na pomoč so po navedbah poklicali anarhiste iz A Infoshopa na Metelkovi. Motiv slednjih je bil, po navedbah, apetit po prostoru, v katerem se nahaja Second Home, saj da so pred časom v njem želeli namestiti svojo vrtnarsko sekcijo. »Prišli so podat malce bolj bojevito podporo. V roku nekaj mesecev se bo verjetno izkazalo, da bodo za nagrado dobili ta prostor,« zadevo ocenjuje nekdanji uporabnik prostora Second home, s katerim smo govorili prek telefona. Pogovarjali smo se tudi z enim izmed vplivnejših anarhistov, ki pa je vse te navedbe v imenu A Infoshopa zanikal. Po njegovih besedah aktivistov A Infoshopa takrat sploh ni bilo v Rogu.

Nad begunce 60 pogromnikov

»Rog je nekako skvot za otroke srednjega razreda, z nekim političnim delovanjem pa to ne gre. Tukaj smo mi padli na vseh črtah – noter smo namreč pripeljali socialne primerke, ki jih tam nihče zares ni hotel,« meni nekdanji uporabnik Second Home.

»Vsi so vedeli, kdo je kdo. To zanikanje, da jih tam ni bilo, je zelo mafijska poteza,« nam je prek telefona povedala pretresena aktivistka Second Homa, ki se je po svojih trditvah sama postavila pred množico 60 ljudi, odločeno, da begunce, ki so se zaklenili v prostore Second Home, fizično odstrani iz Roga. »Ko so začeli vdirati, sem njihova imena klicala na glas. Potiskali so me in želeli v stavbo, kjer so se nahajali begunci, ki so se branili na vse načine,« pojasnjuje.

Posredovati je morala policija

»Na kraju so posredovali policisti, ki pa z zbiranjem obvestil kršitve javnega reda in miru niso ugotovili,« so nam pojasnili na Policijski upravi Ljubljana, policisti katere so v objektu na Trubarjevi posredovali ob 23. uri tega dne. Vroča kri v Rogu se je tedaj očitno že ohladila.

Migranti so prostor zapustili, sledilo je rasno profiliranje

Ustrahovani migranti so nato, dan kasneje, zapustili prostore v Rogu, saj so jim sestankarji izključili elektriko in vodo, smo izvedeli. »Naslednji dan so postavili na vhod precej korpulentnega moškega, ki je ljudi spraševal, od kod so, kateri jezik govorijo in kam so namenjeni. Če so rekli, da gredo v Second Home oziroma so govorili arabski jezik, jim je onemogočil vstop,« nam je pojasnila uporabnica Second Home, ki na sestanku ni prišla do besede. Zajeten možakar, ki ga omenja, se po naših informacijah še vedno nahaja pred prostori samooklicane Avtonomne cone Rog.

Profimedia
Pobudnik sestanka je obtoženim besedo, po navedbah, odrekel s prstom, obrnjenim navzdol.