Malomarni skrbnik

Pustil jih je v razbeljenem avtu: umrli so v mukah

G.G.
24. 4. 2018, 17.25
Posodobljeno: 24. 4. 2018, 17.26
Deli članek:

V nemškem mestu Hamm ob Reni je nek moški uro in pol pustil tri pse v svojem kombiju.

Berufstierrettung Rhein Neckar / Facebook
Nesrečni leonberžan.
Hišnih živali ni dovoljeno puščati samih v oziroma na vozilih, razen če se zagotovi letnemu času primerno zračenje. Če zunanja temperatura v sončnem vremenu presega 20 °C, je potrebno poiskati za parkirano vozilo primerno senco, da temperatura v vozilu ne povzroči vročinskega udara pri živali v vozilu (Pravilnik o zaščiti hišnih živali; Ur.l.RS, št. 50/09, 89/14).

Konec minulega tedna so se temperature v večjem delu Evrope povzpele prek 25 stopinj Celzija, na soncu pa še višje.

Tako je bilo tudi v nemškem mestu Hamm ob Renu. Nek moški je sredi dneva tri pse pustil v kombiju na žgočem soncu in skočil po opravkih. Vrnil se je šele čez uro in pol. Psi so bili v agoniji. Leonberžana in bulmastif so ležali na bokih in težko dihali.

Moški je poklical na pomoč zavetišče za živali. Njihovi veterinarji so pohiteli in pomagali pregretim psom. Hladili so jih z vodo, jih krepčali z infuzijami in jih nato odpeljali na bližnjo kliniko za male živale. Zvečer so lokalnim medijem sporočili žalostno novico. Vsi trije psi so umrli. "Psi so bruhali kri, trpeli zaradi hudih krčev," je dejal eden od veterinarjev in dodal, da je bilo v avtu nevestnega skrbnika psov okoli 80 stopinj Celzija. Skrbnika psov so prijavili policiji.

Opisani primer se je zgodil v Nemčiji, opozorilo in nasvet pa ni geografsko pogojeno. Ko temperature v senci sežejo čez 20 stopinj, psa nikakor ne smemo pustiti samega v avtu, pa tudi če je avto v senci. Temperatura v zaprtem avtu se lahko hitro dvignejo, psi pa lahko že po 15 minutah doživijo vročinski udar.