Usodna bolezen

Bodo dovolili, da mali Alfie umre doma?

G.G.
24. 4. 2018, 20.04
Posodobljeno: 24. 4. 2018, 20.33
Deli članek:

Skoraj dve leti starega fantka Alfieja Evansa so v ponedeljek zvečer odklopili z aparatov, ki so ga ohranjali pri življenju.

Facebook
Starša sta objavila fotografijo dečka včeraj zjjutraj, približno 10 ur po tem, ko so ga odklopili iz aparatov.
Sodnik Anthony Hayden je dejal, da so ga prepričali medicinski dokazi, ki so kazali, da bi bilo vsako nadaljnje zdravljenje »brezplodno.«

Oče na smrt bolnega Alfieja je danes dejal, da so fanta sicer odklopili z respiratorja, so mu pa v bolnišnici zagotovili kisik. Starša si želita, da Alfieja odpeljejo v bolnišnico v Rimu, a je sodišče popoldne na podlagi mnenja zdravnikov iz bolnišnice Alder Hey v Liverpoolu odločilo, da let ni smiseln, saj ga malček ne bi preživel. Je pa sodnik Anthony Hayden predlagal, naj zdravniki pretehtajo možnost, da bi Alfieja starši odpeljali domov. Malčkov oče Tom Evans je namreč izrazil željo, da če ga že ne morejo odpeljati na zdravljenje v Italijo ali Nemčijo, naj vendarle dovolijo, da ga odpeljejo domov. Na potezi so zdravniki.

Alfie, ki bi 9. maja dopolnil dve leti, zaradi nepojasnjene degenerativne možganske bolezni v bolnišnici v Liverpoolu priklopljen na aparate leži že vse od decembra 2016. Starši so konec leta predlagali, da bi dečkovo zdravljenje nadaljevali v bolnišnici Bambino Gesu v Rimu. Angleški zdravniki premestitve niso dovolili, saj so bili mnenja, da je zaradi neozdravljive bolezni vsako nadaljnje zdravljenje "brezplodno". Začela se je pravna bitka.

Višje sodišče je februarja odločilo, da lahko v bolnišnici prenehajo z zdravljenjem nesrečnega malčka, zadnji žebelj v njegovo krsto pa je marca zadalo Evropsko sodišče za človekove pravice, ki ni uslišalo pritožbe staršev.

Profimedia
Pred bolnišnico so zbrani podporniki Alfiejevih staršev. Varnostniki morajo stražiti vhod, da ne bi vdrli v bolnišnico.