Substance

Zavojčki za "znanstvenoraziskovalne namene": z njima sta zaslužila skoraj milijon evrov

Gabrijel Toplak/Novice Svet24
24. 4. 2018, 19.30
Deli članek:

Poslani zavojčki s prepovedanimi substancami so bili na prvi pogled videti, kot da bo snov v njih služila za znanstvenoraziskovalne namene.

Gabrijel Toplak
Obtoženi so »snov za znanstvenoraziskovalne namene« prodali prek spletne strani.

Na okrožnem sodišču so pred okrožno sodnico Vanjo Verdel Kokol sedli domnevno vpleteni v trgovino s sintetičnimi drogami prek spleta. Ujeli so jih mariborski kriminalisti v sodelovanju z avstrijskimi kolegi. Kot smo že pisali, so štirje (Tadej Savec, Dejan Žnidarič, Tihomir Rugani in Kazimir Veliki) po aretacijah končali v priporu. Na sojenje sta prišla tudi Jaka Vigele in Matjaž Družovec, manjkala sta le Bojan Vukić ter Radomir Draško. Vukića je njegov zagovornik opravičil, Draškova zagovornica pa je pojasnila, da je njena stranka v Srbiji, vendar jim z njim še ni uspelo stopiti v stik. Sodnica ji je med drugim odgovorila, da bo sodišče preučilo možnosti za zagotovitev njegove navzočnosti v tem postopku.

USTVARILA SPLETNO STRAN

Specializirana državna tožilka Tanja Frank Eler je glavno vlogo v poslu s sintetičnimi drogami pripisala Savcu iz Lenarta v Slovenskih goricah in Mariborčanu Žnidariču, ki je bil njegov pomočnik. Za preprodajo prepovedanih substanc, tako Frank Elerjeva, sta po njenih besedah ustvarila spletno stran in od leta 2012 do prijetja prek nje prodala 272 kilogramov sintetičnih mamil. V štirih letih sta si protipravno pridobila dobrih 984 tisoč evrov.

Z RAZLIČNIH NASLOVOV

Prek spleta naj bi substance za nadaljnjo prodajo pakirala v pakete, ki so bili videti, kot da bo snov v njih uporabljena za znanstvenoraziskovalne namene. Kupcem sta jo pošiljala iz Slovenije, pa tudi z različnih naslovov na Češkem, Nizozemskem in v Španiji. Obtožena sta leta 2014 postala zanimiva avstrijskim policistom, ki so prijeli enega izmed kupcev prepovedanih snovi. Želeli so najti dobavitelja in ugotovili, da je ta denar za robo nakazoval podjetju, ki je bilo v lasti Savca in Žnidariča.

SAMO DOVOLJENE SUBSTANCE

Kriminalisti, ki so Savca prijeli v Avstriji, Žnidariča pa v Sloveniji, naj bi našli okoli 1500 kupcev iz 38 držav, medtem ko je preostala šesterica obtoženih te substance samo kupovala. Vsi obtoženi krivdo zanikajo (to so storili že na predobravnavnem naroku, op. p.), le Veliki se še vedno brani z molkom. Savec in Žnidarič, ki sta po ugotovitvah kriminalistov podjetja ustanavljala tudi v tujini in substance kupovala grosistično, vztrajata, da je šlo za legitimno prodajo. »Trgovala sva samo z dovoljenimi substancami in z Žnidaričem sproti zbirala podatke o tem, kaj je dovoljeno in kaj ne. Če je bila kakšna snov prepovedana, sva naročilo zavrnila,« je poudaril Savec.