Nori ukrepi

Policija nad spalnice: v zapor zaradi oralnega seksa

O.D./Novice Svet24
20. 4. 2018, 21.00
Deli članek:

Predsednik Ugande Yoweri Museveni je sporočil, da želi državljanom prepovedati oralni seks, saj meni, da usta služijo »zgolj prehranjevanju, in ničemur drugemu«.

Profimedia
Policija bo nadzirala spalnice.

Museveni, ki predsedniški položaj zaseda že peti zaporedni mandat, je opozoril državljane, da v Ugando prihajajo tujci, ki poskušajo domačine prepričati v oralni seks. »Rad bi izkoristil to priložnost, da javno opozorim državljane na grešno prakso, ki jo promovirajo avtsajderji iz tujine. Ena od tega je oralni seks, kot mu pravijo. Toda usta služijo prehranjevanju, in ne seksu. Poznamo naslov, kjer se nahaja seks, vemo, kaj je seks,« je bil suveren Museveni. Ugandski predsednik, ki že pripravlja nov zakon, je leta 2014 podpisal protihomoseksualni zakon, s katerim je homoseksualnost v Ugandi postala kaznivo dejanje. To pomeni, da ljudi, ki jih zasačijo med seksom s pripadnikom istega spola, lahko oblasti kaznujejo z večletnim zaporom. Že med sprejemanjem omenjenega zakona je Museveni opozarjal na nevarnosti tovrstnih spolnih praks: »Pri oralnem seksu lahko dobite črve. Medtem ko nastavljate usta na napačno mesto, pobirate črve, ki vam pridejo v želodec.«

Profimedia
Yoweri Museveni se je domislil nekoliko nenavadnih ukrepov.

Demokratična diktatura

Yoweri Museveni je na oblasti že vse od leta 1986. Na zadnjih volitvah se mu je zoperstavil opozicijski kandidat Kizza Besigye, ki mu je uspelo dobiti 34 odstotkov glasov. Besigye je bil med kampanjo večkrat aretiran. V predvolilnem tednu celo trikrat. Volitve so nato potekale daleč onkraj meje regularnosti, saj na nekatera volišča niso dostavili volilnih skrinjic in glasovnic. Nato je policija s solzivcem razganjala ljudi, ki so protestirali proti blokadi volišč. Oblasti so se tako čez noč odločile volitve podaljšati za en dan, Besigyeja pa so vrgli v ječo in ga obtožili izdaje, ker se je bojda posmehoval predsedniku.

Trdnjava homofobije

Afriška država, ki slovi po represivni protihomoseksualni politiki, se je ves čas sooča z ostrimi obsodbami mednarodne skupnosti, vendar se obsesija s higieno in čistočo ne začne in konča pri »večnem« predsedniku Museveniju. Verjetno najbolj znana osebnost te srednjeafriške dežele je po zaslugi posnetkov, ki so zakrožili po spletu, konservativni pastor Martin Ssempa. Ssempa je pred leti v cerkvi namesto bogoslužja priredil »strokovno predavanje« in predvajal gejevsko pornografijo ter z neokusnimi komentarji poskušal homoseksualnost priskutiti zbrani množici. »Najpogostejši argument, ki ga imajo homoseksualci pri zagovarjanju svojih pravic, je, da nikogar ne zanima, kaj posameznik počne za štirimi stenami svoje spalnice. Pa veste, kaj homoseksualci dejansko počenejo v svojih spalnicah?« je zbrano množico vprašal Ssempa in začel predstavitev skrbno izbranih in nazornih fotografij.