S-300

Nič več ne more ustaviti ruske dobave tega učinkovitega orožja Siriji

B.K.
20. 4. 2018, 19.56
Posodobljeno: 20. 4. 2018, 19.58
Deli članek:

Ruski zunanji minister je dejal, da jih nedavni ameriški napad na Sirijo odvezuje vseh moralnih dolžnosti glede dobave protizračnih sistemov sirskemu režimu.

Getty Images

Zračni napadi ZDA, Velike Britanije in Francije na ozemlja Sirije prejšnji teden, odvezujejo Rusijo vsake moralne dolžnosti glede prodaje svojega orožja sirskemu režimu, je za rusko tiskovno agencijo RIA dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

Njegove izjave se nanašajo na ruski protizračni sistem S-300, ki naj bi bil tako efektiven, da se ga bojijo vse zahodne sile. Izrael naj bi celo načrtoval preventivni napad na sisteme, če jih Rusija res dobavi sirskemu režimu.

Reuters
Sergej Lavrov

S-300 so sicer predzadnja generacija protizračnih sistemov, ki naj bi bili najboljši na svetu. Nasledila jih je že verzija S-400, ki pa je Rusija ne misli pošiljati v Sirijo, v izdelavi pa je tudi model S-500, ki bo kot edini protizračni sistem na svetu, zmogel iz neba klatiti tudi satelite.

Rusija, ki ima na sirskem ozemlju tudi svoje vojake, te brani z omenjenimi sistemi S-300 in S-400, vendar ti niso v uporabi sirske vojske. Ta je na zračni napad zahodnih sil prejšnji konec tedna odgovorila s staro, sovjetsko tehnologijo.

Kljub mračnemu opozorilu ruskega predsednika Vladimirja Putina, da bodo tovrstni napadi v mednarodno politiko vnesli kaos, je Lavrov danes dejal, da je prepričan, da Putin in njegov ameriški kolega Donald Trump ne bosta dovolila neposrednega oboroženega konflikta med državama.