Afera Mladinska knjiga

Kravje kupčije mariborske škofije

S.S./Novice Svet24
20. 4. 2018, 19.30
Deli članek:

Začetek glavne obravnave v sojenju obtoženim za kazniva dejanja, domnevno storjena pri prodaji delnic Mladinske knjige, je bil prestavljen zaradi odsotnosti nekdanjega prvega moža Etola Ivana Fermeta.

Bobo
Upokojeni mariborski nadškof Franc Kramberger.

Sodnica Vladislava Lunder je sicer želela začeti glavno obravnavo v njegovi odsotnosti, vendar je temu nasprotovala obramba. Sojenje se bo tako predvidoma začelo 3. maja, je napovedala sodnica Lundrova, ki je tudi pojasnila, da Fermetovo vabilo na narok ni bilo izkazano.

1,27 milijona evrov naj bi si mariborska škofija pridobila z mešetarjenjem pri preprodaji delnic Mladinske knjige.

Na sodišče pa so prišli preostali obtoženi: upokojeni mariborski nadškof Franc Kramberger, nekdanji ekonom nadškofije Mirko Krašovec in nekdanji predsednik uprave družbe za upravljanje NFD Stanislav Valant. Tožilec Boštjan Valenčič je v izjavi medijem dejal, da pošiljka očitno ni bila vročena, zato je normalno, da se začetek glavne obravnave preloži. »Logično je, da se obravnava vse hkrati,« je poudaril tožilec, saj so obtoženi kaznivega dejanja zlorabe položaja v sostorilstvu. »Današnja obravnava je propadla, ker sodišče ni opravilo svoje dolžnosti, ker ni poskrbelo, da bi bila vabila vročena. Spregledalo je tudi, da bi moral biti na obravnavi prisoten predstavnik mariborske nadškofije, ker se po obtožbi zahteva odvzem premoženjske koristipa je včeraj dejal Fermetov odvetnik Marjan Feguš. Da ne gre za zavlačevanje, je poudaril tudi Valantov zagovornik Stojan Zdolšek, ki je dodal, da so pripravljeni na zagovor.

STA
Nekdanji ekonom nadškofije Mirko Krašovec

Zveneča imena

Med pričami, ki jih bodo zaslišali, so Simon Zdolšek, takratni predsednik uprave holdinga Zvon ena, Anton Stres, Dušan Zazijal (bil je član gospodarske uprave mariborske škofije), takratni predsednik poslovodstva v Krekovi družbi Franc Ješovnik ...

Zgodba sega 14 let nazaj ...

Mariborska škofija, danes nadškofija, je konec decembra 2003 od Krekove družbe pod svojim upravljanjem kupila 46.850 delnic Mladinske knjige po ceni 4800 tolarjev za delnico ter jih na isti dan prodala družbi Etol, ki jo je vodil Ferme, po ceni 7900 tolarjev za delnico. Podoben posel je sklenila v začetku februarja 2004. Takrat je od Krekove družbe po enaki ceni kupila 51.283 delnic Mladinske knjige in jih isti dan po enako višji ceni prodala družbi za upravljanje NFD pod vodstvom Valanta, sicer dolgoletnega predsednika nadzornega sveta Etola. Tožilstvo želi dokazati, da sta Kramberger in Krašovec z vednostjo uprav družb, ki sta delnice kupili, oškodovala druge lastnike Krekove družbe, ki bi lahko zaslužili več, oziroma kupce, ki bi za delnice lahko plačali manj. Valant je sicer v preteklosti že poudaril, da kupca delnic nikakor nista bila vpletena v domnevno sporne posle in se v ničemer nista dogovarjala s soobtoženima, ki jih sploh nista poznala.

Arsen Perić
Nekdanji predsednik uprave družbe za upravljanje NFD Stanislav Valant.