POMLADNO VESELJE

Naredite domek za ptičji naraščaj

Zoran Franc/Novice Svet24
20. 4. 2018, 21.30
Deli članek:

Vsi, ki uživate v družbi ptic, jim lahko posebno spomladi pomagate pri njihovem gnezdenju. Zgradite jim ptičjo hišico na svojem vrtu, ptice pa bodo poskrbele, da bo vaš vrt brez nezaželenih gostov.

Profimedia
Najprej si pripravite dober načrt, šele nato se lotite izdelave.

Ptičja hiška mora biti vzdržljiva, vodoodporna in dobro pritrjena na podlago ali drevo. Poskrbite tudi, da bo imela lahek dostop v notranjost, kar je pomembno predvsem v zimskih mesecih, saj jo boste tako lažje očistili. Les bo za izdelavo najboljši material. Za streho lahko poleg lesa uporabite aluminij, druge kovine niso priporočljive, saj se lahko na soncu močno segrejejo. Nič pa ne bo narobe, če boste uporabili kos debla, v katerega boste zvrtali dovolj veliko luknjo, da bodo ptice v njej našle svoj dom.

Za hranjenje ptic niso primerni ostanki hrane, z izjemo surove zelenjave, pa še ta bo v veliki večini ostala nedotaknjena.

KRATKA PRAVILA IN NAVODILA

Pri izdelavi načrta za hišico strehi prištejte vsaj tri centimetre roba, da bo ob dežju vhod v hiško ostal suh. Kljub temu bo verjetno nekaj kapljic vendarle pristalo v notranjosti, zato v dno hiške zvrtajte nekaj drobnih lukenj. Te bodo namenjene tudi prezračevanju, še posebej v poletnih mesecih, ko se temperature zvišajo. Vhod prilagodite velikosti ptic, ki jim hiško namenjate.

KAM HIŠKO POSTAVITI?

Pomembno je, da najdemo za hiško varno mesto, kjer je plenilci ptic ne bodo mogli doseči. Zaželeno je tudi, da je nekoliko odmaknjena od neposrednega sonca. Če želite imeti v bližini več ptičjih hišk, med njimi ohranite določeno razdaljo, saj se tudi ptice borijo za svoj teritorij in ga branijo. Če bodo hiške stale preblizu, se lahko zgodi, da bodo ptice izgubile veselje do gnezdenja in si našle mirnejši kraj za iskanje hrane.

3 centimetre naj sega streha čez rob, da bo ob dežju vhod v hiško ostal suh.

Hiško postavite na mesto, kjer ni neposrednega sonca, v bližini pa ni nevarnih plenilcev. Poskrbite tudi, da do hiške ne bodo mogle mačke in druge radovedne živali.

ALI JIH ŠE HRANIMO?

Ptice imajo v tem času že dovolj hrane, lahko pa jim jedilnik vseeno popestrite s semeni buč, sončnic, orehi, lešniki, drobtinicami kruha in keksov, pa tudi sadja se ne bodo branile. Ne pozabite tudi na vodo. Mnoge ptice obožujejo kopeli, tako bo večji škaf, napolnjen z vodo, prava atrakcija, za lepši videz pa si lahko omislite tudi fontano.