Diskvalifikacija

Trump transspolnim osebam prepovedal služenje vojske

B.K.
24. 3. 2018, 12.07
Posodobljeno: 24. 3. 2018, 12.08
Deli članek:

Bela hiša je danes uradno sporočila, da bo predsednik podpisal odlok, s katerim bo prepovedal služenje vojske transspolnim osebam.

Reuters
Trump je transseksualcem obrnil hrbet.

Čeprav Donaldu Trumpu pri tej odločitvi nasprotujejo najvišji kadri v Ameriški vojski, pa je pisarna ministra za obrambo včeraj sporočila, da bodo trans osebe »diskvalificirane iz opravljanja vojaške službe, razen v posebnih okoliščinah.« V sporočilu Bele hiše ne piše, kakšne okoliščine bi jim omogočale opravljanje vojaške službe.

Odločitev bi naj temeljila, po navedbah v poročilu, na nasvetih »strokovnjakov,« kateri so ti strokovnjaki sicer niso omenili. Transspolne osebe naj bi povečale »tveganje vojaški učinkovistosti in umrljivosti,« kar naj bi bil tudi glavni razlog za prepoved.

Ko je Trump pred časom svojo namero o prepovedi obelodanil na twitterju, je zapisal, da vojska »ne more nositi bremena ogromnih stroškov zdravstva,« ki naj bi jih, po njegovem mnenju, ustvarjale transspolne osebe v vojski. Uradne študije so sicer ugotovile, da bo tovrstna prepoved imela na vojsko negativne vplive.