VITAMINI IN MINERALI

Okusne jedi za pomladne dni

Zoran Franc / Novice Svet24
24. 3. 2018, 12.01
Deli članek:

Danes smo stopili v prvi pomladni dan, toda roko na srce pogled skozi okno razkriva še precej zimske razmere. Kljub temu lahko v tem času na pomlad pripravite telo ter ga očistite in okrepite z vitamini.

Dreamstime
pomladno razstrupljanje

Z razstrupljanjem telesa boste izboljšali prebavo, zmanjšali telesno težo, okrepili imunski sistem, odpravite pa lahko tudi glavobole in depresijo ter koži povrnete naravni lesk. Izbrali smo jedilnik, ki vas bo lahkotno ponesel v pomlad.

Dreamstime
Korenčkova juha z ingverjem

KORENČKOVA JUHA Z INGVERJEM

Potrebujete:
500 gramov korenja, 3 stroke česna, 4 žlice olivnega olja, 1 srednje veliko čebulo,
2 žlici nastrgane ingverjeve korenine, 1 žličko timijana, 1,4 litra zelenjavne jušne osnove, sol, poper.
Priprava:
Pečico segrejte na 220 stopinj Celzija. Korenje očistite, operite in narežite na dva do tri centimetre velike kose. Narezano korenje skupaj z olupljenimi česnovimi stroki stresite v pekač in prelijte z dvema žlicama olivnega olja, začinite s poprom in soljo ter dobro premešajte. Pecite v ogreti pečici 30 minut. Približno 10 minut pred koncem
peke olupite čebulo in jo drobno sesekljajte. Ingver olupite in drobno nastrgajte. V loncu segrejte preostalo olje. Dodajte čebulo, ingver in začimbe ter med občasnim mešanjem pražite približno pet minut, da se čebula zmehča. V lonec dodajte pečeno korenje in česnove stroke. Prilijte jušno osnovo, lonec pokrijte in vsebino zavrite. Ko zavre, zmanjšajte ogenj, da tekočina zgolj rahlo brbota, in kuhajte še 20 minut. Juho gladko zmeljite s paličnim mešalnikom ter po okusu začinite s poprom in soljo.

Dreamstime
Spomladanska solata

RAZSTRUPLJEVALNA SOLATA

Za solato potrebujete:
200 gramov rdečega zelja, 200 gramov belega ali kitajskega zelja, 3 korenčke, 2 stebli zelene, 20 gramov svežega peteršilja, 2 žlici sončničnih semen, 2 žlici bučnih semen.
Za preliv potrebujete:
2 žlički nastrgane ingverjeve korenine, 2 žlici limonovega soka, 4 žlice olivnega olja, sol po okusu.
Priprava:
Zelenjavo očistite in operite. Zelje in stebelno zeleno narežite na tanke rezine, korenje grobo nastrgajte. Narezano zelenjavo stresite v večjo skledo. Peteršilj oplaknite pod tekočo vodo, dobro otresite in drobno sesekljajte. Dodajte ga v skledo z zelenjavo. V skledici iz nastrganega ingverja, limonovega soka, olivnega olja in soli pripravite preliv, s katerim prelijte sestavine v skledi. Solato dobro premešajte, potrosite s semeni in postrezite.