Korejski dialog

Sedaj je uradno: v četrtek sestanek delegacij obeh Korej

STA/B.K.
24. 3. 2018, 11.36
Posodobljeno: 24. 3. 2018, 11.37
Deli članek:

Severna Koreja je danes pristala na pogovore na visoki ravni s Seulom. Ti naj bi potekali prihodnji teden kraju Panmunjon na meji med državama, pogovori diplomatov pa naj bi bili namenjeni pripravi redkega vrha obeh Korej, do katerega naj bi prišlo predvidoma konec aprila, je sporočilo južnokorejsko ministrstvo za združitev.

Profimedia
Severnokorejski voditelj Kim Jong Un se je z južnokorejsko delgacijo sestal že v začetku meseca.

Južna Koreja je v sredo predlagala pogovore med delegati obeh Korej, na katerih bi razpravljali o morebitnih datumih vrha ter njegovi agendi, Pjongjang pa je danes na predlog pristal. Gre za pomemben korak pri otoplitvi odnosov na Korejskem polotoku.

Obe strani bosta tako v četrtek v Panmunjom odposlali tričlansko delegacijo. Delegacijo Seula bo vodil minister za združitev Cho Myoung-gyon, Pjongjang pa bo predstavljal vodja Ri Son-gwon. Pogovori bodo potekali v tako imenovani Hiši miru v Panmunjonu, ki leži na demilitizirani coni med obema Korejama.

Do odločitve za srečanje južnokorejskega predsednika Moon Jae-ina in severnokorejskega voditelja Kim Jong-una je prišlo sredi hitrega zbliževanja obeh Korej po nedavnih zimskih olimpijskih igrah v južnokorejskem Pyeongchangu.

Južna Koreja in ZDA sta v torek sicer za prihodnji mesec napovedali skupne vojaške vaje, vendar bodo te skrajšane za en mesec. Vojaške vaje so leta povzročala trenja na Korejskem polotoku, saj jih je Pjongjang ocenjeval kot priprave za invazijo na Sever.

Vrhu obeh Korej bo predvidoma do konca maja sledilo še srečanje med Kim Jong-unom in predsednikom ZDA Donaldom Trumpom.