Vrsto strupa so ugotovili britanski strokovnjaki v obrambnem in znanstvenem laboratoriju Porton Down blizu Salisburyja. Tako Skripal kot njegova hčerka po izpostavljenosti strupeni kemikaliji ostajata v kritičnem stanju.

Ime novičok v ruščini pomeni novinec oz. prišlek. Gre za četrto generacijo kemičnega orožja, razvito v okviru sovjetskega programa s tajnim imenom Foliant. Glede na izjave prebežnikov naj bi ga med drugim izdelovali in testirali v Uzbekistanu.

Eden od strupov iz skupine novičok, poznan pod oznako A 230, naj bi bil od pet- do osemkrat bolj strupen kot živčni strup VX, s katerim so lani ubili polbrata severnokorejskega voditelja Kim Jong-una. "Gre za bolj nevaren in sofisticiran strup kot sta sarin ali VX in ga je težje ugotoviti," je pojasnil strokovnjak farmakologije in profesor na univerzi v Readingu Gary Stephens. Nekatere različice strupov novičok so tekočine, obstajal naj bi tudi v trdi obliki. Razpršiti ga je mogoče tudi kot izjemno droben prah. 

Sestavnih delov ni na seznamu prepovedanih snovi

Pri nekaterih oblikah novičoka naj bi šlo za binarno orožje, kar pomeni, da je pravzaprav sestavljen iz dveh manj strupenih ali celo neškodljivih sestavin. Šele ko ju zmešajo, reagirata tako, da nastane aktivna strupena snov. Kot izpostavlja Stephens, tako sestavni deli teh strupov sploh niso na seznamu prepovedanih snovi. "Pomeni, da je kemikalije, z mešanjem katerih nastane strup, veliko lažje dostavljati, saj ni tveganje za prenašalca," je pojasnil.

Novičok začne hitro učinkovati ob vdihavanju ali ob stiku s kožo. Simptomi se začnejo kazati že 30 sekund do dve minuti pozneje. V obliki praha sicer strup začne učinkovati pozneje - simptomi se lahko pokažejo šele 18 ur po izpostavljenosti. Učinki novičoka naj bi bili podobni kot pri drugih živčnih strupih. To pomeni, da blokira sporočila živčevja mišicam, kar vodi v odpoved številnih telesnih funkcij. Med simptomi so zožene zenice, krči, slinjenje in v najhujših primerih koma, odpoved dihanja in smrt.

Nekatere različice novičoka so odporne na standardne protistrupe za živčne strupe. Če je nekdo izpostavljen tovrstnemu strupu, mora odstraniti oblačila in očistiti kožo z milom in vodo. Prizadeti med drugim morajo tudi izprati oči.