Napoved trendov

Kako bo z zaposlovanjem do junija letos?

T.L./STA
13. 3. 2018, 09.00
Posodobljeno: 13. 3. 2018, 09.07
Deli članek:

Slovenski delodajalci glede zaposlovanja v drugem četrtletju zmerno optimistični.

Bobo

Slovenski delodajalci napovedujejo, da bodo v drugem četrtletju 2018 možnosti zaposlovanje zgledne, so v raziskavi napovedi zaposlovanj ugotovili v družbi ManpowerGroup. Raziskava med delodajalci je pokazala, da od 620 sodelujočih delodajalcev 15 odstotkov delodajalcev načrtuje rast zaposlovanja, delodajalcev, ki bi načrtovali upad zaposlovanja, tokrat niso zabeležili, medtem ko 81 odstotkov delodajalcev pa sprememb v zaposlitveni strukturi ne predvideva.

Rekorde je težko preseči

Neto napoved zaposlovanja za prihodnje tri mesece znaša plus 15 odstotkov. Potem, ko so bili podatki sezonsko prilagojeni, neto napoved zaposlovanja za Slovenijo znaša plus devet odstotkov. V primerjavi s prejšnjim četrtletjem beležijo upad napovedi zaposlovanj (za šest odstotnih točk), v primerjavi z enakim obdobjem lani pa je neto napoved zaposlovanja upadla za 12 odstotnih točk.

ManpowerGroup

Kot je povedal direktor Manpower Slovenija Robert Vovk, gre znižanje neto napovedi zaposlovanja v veliki meri pripisati rekordno dobrim lanskim napovedim, ki jih je težko preseči. "Seveda pa na padec vplivajo tudi številni drugi dejavniki, med drugim nacionalne in mednarodne politike, ki se že nekoliko zrcalijo v zadržanosti delodajalcev," je ocenil.

Panoge z največjo rastjo

Rast zaposlovanja pričakujejo delodajalci v vseh desetih gospodarskih panogah v Sloveniji. Najbolj optimistični so delodajalci v proizvodni panogi ter panogi transporta, logistike in komunikacije, ki so neto napoved zaposlovanja oblikovali pri plus 16 odstotkih.

ManpowerGroup

Ugodna je tudi napoved zaposlovanja delodajalcev v gradbeni panogi ter v panogi finančnih in poslovnih storitev, zavarovalništva in nepremičnin, kjer tokratna neto napoved zaposlovanja znaša plus 11 odstotkov. V panogi rudarstva in kamnin ter javnega sektorja in socialnih storitev je napoved plus desetodstotna.

V panogi kmetijstva, lova, gozdarstva in ribolova so delodajalci zadržani in poročajo o plus triodstotni neto napovedi zaposlovanja.

V primerjavi s prvim letošnjim četrtletjem so napovedi zaposlovanja upadle v devetih od skupaj desetih v raziskavo zajetih gospodarskih panog, najbolj opazno v panogi trgovine na debelo in drobno, in sicer za 13 odstotnih točk.

Tudi v primerjavi z enakim obdobjem lani Manpower opaža upad zaposlitvenih namer v devetih gospodarskih panogah. Najmočnejši upad beležijo v panogi gostinstva in hotelirstva, kjer so zaposlitvene možnosti šibkejše za 33 odstotnih točk.

Najbolj aktivni bodo delodajalci v skupini velikih podjetij

Regionalno gledano o najmočnejšem zaposlitvenem utripu tokrat poročajo delodajalci iz jugovzhodne regije, katerih napoved zaposlovanja obsega plus 13 odstotkov. V osrednji in jugozahodni regiji je napoved plus desetodstotna, v severovzhodni regiji pa plus osemodstotna.

Najbolj aktivni bodo delodajalci v skupini velikih podjetij, ki poročajo o plus 23-odstotni napovedi zaposlovanja. V skupini malih podjetij delodajalci napovedujejo za 11 odstotkov obsežnejše zaposlovanje, v skupini srednjih podjetij pa za devet odstotkov. Neto napoved zaposlovanja delodajalcev v skupini mikro podjetij je tokrat pri plus dveh odstotkih.

Iz regije Evrope, Bližnjega vzhoda in Afrike je Manpower v raziskavo vključil 26 držav. Delodajalci iz 25 držav so poročali, da bodo v drugem letošnjem četrtletju zaposlovali. V primerjavi z enakim obdobjem lani rast zaposlitvenih možnosti napovedujejo delodajalci v 16 državah, upad delodajalci v šestih državah, tri države pa beležijo nespremenjeno napoved zaposlovanja.