Na "kraj zločina"

Sina so mu vrnili v vegetativnem stanju, zdaj pa prihaja mednje

J.P.
5. 2. 2018, 10.52
Posodobljeno: 5. 2. 2018, 13.47
Deli članek:

Oče ameriškega študenta, ki je ginil v severnokorejski ječi, se bo udeležil odprtja olimpijskih iger v Pjongčangu.

Profimedia
Fred Warmbier z ženo Cindy

Kot gost ameriškega podpredsednika Mika Penca se bo odprtja zimskih olimpijskih iger v Pjongčangu udeležil tudi Fred Warmbier, čigar sin je lani kmalu po vrnitvi v Združene države Amerike umrl zaradi poškodb možganov, ki naj bi jih utrpel v Severni Koreji. »Otta je sistematično mučil in namerno ranil Kim Džong Un … in njegov režim. To ni bila nesreča,« je dejal septembra lani.

Profimedia
Otto Warmbier je imel le 22 let, ko je umrl.

Politična vsebina

Otto Warmbier je v Ohiu umrl leta 2017 – 17 mesecev po tistem, ko so ga izpustili iz zapora v Severni Koreji. Za zapahi je končal, ker ga je tamkajšnja oblast obtožila, da je med petdnevnim ogledom države iz dela hotela, v katerega ni imel dostopa, ukradel politični poster. Obsojen je bil na 15 let težaškega dela. Ko se je vrnil v Združene države Amerike, je bil v vegetativnem stanju.

Severnokorejska oblast trdi, da je v zaporu staknil botulizem.

Pesek v oči

Pence, ki bo vodil ameriško delegacijo, menda ne bo dovolil, da bi »zadišalo« po normalizaciji odnosov sveta s Severno Korejo. »Podpredsednik bo svet opomnil, da je vse, kar bodo Severnokorejci naredili na olimpijskih igral, zgolj pretveza, da bi prikrili dejstvo, da gre za najbolj tiranski in zatiralski režim na planetu,« je za Axios dejal eden od podpredsednikovih pomočnikov. »Ne bomo dovolili, da severnokorejska propaganda ugrabi sporočilnost olimpijskih iger.«