Salah Abdeslam

Brani se z molkom, zaupa v Alaha

J.P.
5. 2. 2018, 09.44
Posodobljeno: 6. 2. 2018, 19.54
Deli članek:

Edinemu preživelemu osumljencu sodijo zaradi streljanja, ki je vodilo do njegove aretacije.

Profimedia
Karikatura obtoženega Salaha Abdeslama, ki si je v priporu pustil rasti brado.

Salaha Abdeslama so štiri mesece po terorističnih napadih v Parizu prijeli v Bruslju. Vendar pa se obsodbe, zaradi katerih mu danes sodijo v Belgiji, ne tičejo sejanja smrti v Franciji, temveč grehov, ki jih je zagrešil na begu – streljanja na policiste, ki so vpadli v njegovo skrivališče. Ranjeni so bili trije.

Varnostni ukrepi v Bruslju

Profimedia

Profimedia

Profimedia

Profimedia

Najbolj iskan človek v Evropi

V napadih, ki so jih v koncertni dvorani, na stadionu, v restavracijah in barih leta 2015 zagrešili strelci in samomorilski bombaši, je umrlo 130 ljudi. Med napadalci je bil tudi Abdeslamov brat Brahim, ki se je razstrelil. Francosko tožilstvo je prepričano, da je 28-letnik odigral ključno vlogo pri napadih, a s preiskovalci noče sodelovati. Po napadih je postal najbolj iskan človek v Evropi. Skrival se je v stanovanju v domači bruseljski četrti Molenbeek.

Dolgolas in bradat

Dolgolas in bradat je na sodišče prišel v spremstvu dveh policistov. Oba sta nosila balaklavi. Vse kaže, da mu v Franciji prej kot pred letom 2020 ne bodo sodili. V Belgiji pa je obtožen (sodijo tudi njegovemu domnevnemu 24-letnemu pomagaču Sofianu Ayariju) posedovanja nezakonitega orožja in poskusa umora policistov v terorističnem kontekstu.

Danes na vprašanja ni želel odgovarjati, zavrnil je tudi fotografiranje ali snemanje med procesom. Tudi vstal ni. Ayari je danes dejal, da se je v Siriji sicer pridružil skrajni skupini Islamska država, se pa nima za skrajneža.

Tožilstvo zahteva 20 let zapora

Kot je danes na sodišču zatrdila zvezna tožilka, pri očitanih dejanjih ne gre le za poskus umora, temveč poskus umora s terorističnimi povezavami. Za obdolženo dvojico je zahtevala najvišjo zagroženo kazen za očitana dejanja, kar je 20 let zapora.

Vsak dan v Francijo

Abdeslam, francoski državljan, maroškima staršema rojen v Bruslju, je bil do nedavnega zaprt v zaporu v bližini Pariza. Danes zjutraj ga je zapustil v spremstvu policije. V Francijo se bo po sojenju vračal vsak dan, le da bo spal v zaporu, le lučaj oddaljenem od meje med obema državama.

Profimedia
V Belgiji rojeni francoski državljan naj bi bil edini preživeli džihadist povezan z napadi.

Sodišče bo varovalo do 200 policistov, sojenje pa naj bi trajalo štiri dni.