Sestreljeni pilot?

VIDEO: Zadnje dejanje z granato: »To je za fante!« je zakričal proti teroristom in umrl

R.T.
5. 2. 2018, 09.06
Posodobljeno: 5. 2. 2018, 11.31
Deli članek:

Šlo naj bi za ruskega pilota, sestreljenega nad Sirijo. Zavpil je v ruščini, nato pa je razneslo granato.

Zajem zaslonske slike
Pilot je bil predlagan za odlikovanje.

Videoposnetek naj bi prikazoval zadnje trenutke pilota ruskega letala Su-25, v soboto sestreljenega nad Sirijo. Pilotu se je uspelo katapultirati iz letala, a so ga po pristanku v provinci Idlib pokončali arabsko govoreči oboroženci. Videoposnetek je bil objavljen na Youtube kanalu IDLIB+, ogledate si ga lahko spodaj.

Podobna okolica

Sirske vladne sile so v minulih tednih ob zračni podpori ruske vojske v Idlibu sprožile obsežno vojaško operacijo. Provinca Idlib je edina, ki je skoraj v celoti še pod nadzorom upornikov.

Nad domnevnega Rusa se zgrnejo oboroženci, ki so ga sklatili z lahkim raketnim sistemom – pokrajina je pusta, posejana s skalami in redkimi drevesi (ujema se z drugim videom, ki prikazuje oborožence, kako slavijo smrt pilota). Ko ga obkoljejo, je mogoče zaslišati glas, ki v ruščini zavpije: »To je za fante!« Sledita glasen pok in oblak dima. Ni znano, če je v eksploziji umrl kateri od napadalcev.

MailOnline je poročal, da si je pilot raje vzel življenje, kot pa da bi se pustil ujeti. Rusko obrambno ministrstvo je potrdilo, da je pilot sprožil granato.

Umrl v boju s teroristi

Potrdilo je tudi, da je pilot – po neuradnih podatkih naj bi šlo za majorja Romana Filipova – umrl v boju s teroristi, poroča RT.

Spletna stran Sputniknews.com pa piše, da so nekaj ur pozneje ruske letalske sile izvedle napad na območju, ki ga nadzorujejo pripadniki bivše Fronte Al Nusre, zdaj znane kot Džabhat Fateh al Šam.