Deportacija ni mogoča

Pri sosedih vre: Obsojen terorist mirno biva v Gradcu in prejema socialno pomoč

R.T.
31. 1. 2018, 20.35
Posodobljeno: 31. 1. 2018, 21.10
Deli članek:

Avstrijo razburja novica o obsojenem teroristu in nekdanjemu pripadniku džihadistične organizacije, ki si je mirno življenje ustvaril v Gradcu. Izdali so ga še drugi sirski begunci.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Pot iz Sirije preko Turčije in nato v zahodno Evropo so resda prepotovali mnogi travmatizirani in nebogljeni ljudje, ki so v domovini izgubili vse, a obstajajo tudi izjeme. Naše severne sosede je nedavno razburila novica o obsojenem teroristu, ki se je ugnezdil v Gradcu, avstrijska država pa mu nudi brezplačno psihoterapijo in tolmača, prejema pa tudi socialno podporo, poroča avstrijski Kronenzeitung. 

Zadevnega moškega, ki so ga v časniku poimenovali Ali H., da bi obvarovali njegovo identiteto, so kot begunca v azilnem domu v Gradcu odprtih rok sprejeli leta 2014. 

Alija naj bi po več mesecih bivanja v Gradcu prepoznali drugi sirski begunci, ki so na to opozorili policijo, posledična preiskava pa je nato pokazala, da je bil moški vse prej kot nebogljena žrtev vojne. Bil je namreč pripadnik teroristične organizacije Al-Tawhid, enote, posebej izurjene za izvajanje napadov z avtomobilskimi in podtaknjenimi bombami ter samomorilskih napadov, boril pa se je tudi ob boku skrajnežev iz skupine Fronta Al Nusra in islamske države. Sledila je aretacija, vendar jo je odnesel z zelo milo kaznijo. Čeprav mu je grozila do desetletna zaporna kazen, ga je sodišče zaradi dejstva, da je bil v času delovanja v teroristični organizaciji mladoleten, obsodilo zgolj na 30 mesecev zapora, po odsluženih devetih mesecih pa so ga pogojno izpustili. 

Pravijo, da ga ne morejo deportirati

Čeprav ga avstrijske oblasti še vedno obravnavajo kot nevarnega posameznika, ga ne morejo deportirati, še piše Kronenzeitung. Avstrijsko ministrstvo za notranje zadeve pojasnjuje, da jim deportacijo onemogoča še vedno trajajoča vojna v Siriji, prav tako pa ga zaradi zakonodaje ne morejo vrniti v Turčijo, državo, kjer obstaja veliko tveganje, da bodo begunci izpostavljeni hudim kršitvam človekovih pravic.

Čeprav je pod nenehnim policijskim nadzorom, v Gradcu še naprej uživa razmeroma mirno življenje in tam prejema tudi socialno podporo v višini 844 evrov na mesec. Poročajo še, da mu država psihoterapevta, ki za eno uro svojih uslug v žep pospravi približno 100 evrov na uro, nudi zaradi »flashbackov« oziroma posttravmatske stresne motnje, ki je posledica krvavih prizorov, ki jim je bil izpostavljen.