Deložacija

Marijanu grozi rušitev barake, v kateri živi

Gabrijel Toplak/Novice Svet24
31. 1. 2018, 19.50
Deli članek:

66-letni Mariborčan, ki je bil rojen na Hrvaškem, pravi, da si bivanje v kakšnem stanovanju težko privošči, saj slabo leto prejema zgolj starostno pokojnino. In to porabi za hrano.

Gabrijel Toplak
V notranjosti ima posteljo, majhno mizico, štedilnik in nekaj posode.

»Temperature mi res gredo na roko,« je v jutranjih urah začel pogovor 66-letni Marijan Fajgl, ki na koncu Jenkove ulice v Mariboru že osem let živi v baraki, brez tekoče vode in urejenega ogrevanja. Ima le majhno peč na drva, a pravi, da se v tem domovanju počuti krasno, ne nazadnje je prej 18 let že živel v baraki, nedaleč stran.

Gabrijel Toplak
Marijan Fajgl: »Želel bi drugam, a nimam denarja.«

Zaradi težav z državljanstvom in službami se je »vrtel v začaranem krogu«.

Rojen v bližini Zagreba na Hrvaškem se je kot mlad fant preselil in poročil v Hoče. V zakonu sta se mu rodila dva otroka. »Ko je bilo v zakonu še vse v redu, sem bil zaposlen v Jeklotehni. Z ženo sva pozneje oba izgubila službo in začele so se kopičiti težave. Tudi s pridobitvijo državljanstva. Povem vam, da je živeti brez službe in državljanstva kot v začaranem krogu. Vsi se te izogibajo. Ponujali so mi le priložnostna dela, nič stalnega,« svojo življenjsko zgodbo opisuje Fajgl. Kot otrok je zaključil osnovno šolo, dalje se ni izobraževal. In potem je kot odrasla oseba tako rekoč čez noč ostal brez vsega. Tudi danes ima samo to barako, v kateri ostaja tudi ponoči, podnevi pa se – predvsem pozimi, ko se temperature spustijo tudi pod ničlo – rad zadržuje v bližnjem nakupovalnem središču, kjer je voda. Včasih je pri kolegu, ki živi v hiši in ima urejeno gretje. Obiskuje pa tudi hčerko v Ljubljanski ulici, da mu opere perilo, pravi.

Gabrijel Toplak
Odvečno kramo odlaga tudi v omaro, ki jo ima postavljeno pred barako.

Vrtičkarjem so že odpovedali pogodbo o zakupu zemljišča. Do konca februarja letos pa morajo z vrtov odstraniti vse vrtnine in druge stvari.

Od lani prejema 350 evrov starostne pokojnine, kar pretežno porabi za nakup hrane, zato je prisiljen po okolici zbirati odpadno železo, da si lahko kupi cigarete in si v gostinskem lokalu občasno privošči kavo. »V baraki si kuham. Na jedilniku imam najpogosteje fižol, zelje, repo. Rad imam tudi vampe,« poudarja Fajgl. Vseeno je zadnje čase nekoliko v skrbeh, saj so ga iz stanovanjskega sklada obvestili, da mu grozi rušitev barake. »Zdaj stanujem na občinski zemlji, sosednja parcela pa je stavbno zemljišče, kjer bodo gradili stanovanja. Že iščem novo lokacijo ali kakšen košček vrta, da bi si lahko postavil novo barako. Priznam, nekaj lokacij že imam. Slišal sem sicer, da lahko v dijaškem domu na Taboru najamem garsonjero za 147 evrov, vendar se mi to zdi predrago glede na moj prihodek. Res ne vem, kaj bom storil,« pojasnjuje Fajgl. Sicer pa zaključuje, da ne potrebuje ničesar. Morda le kakšno sobico, ki bo imela tudi prho.

Gabrijel Toplak
Za barako ima parkirani dve kolesi.

NAČRTOVANA GRADNJA STANOVANJ

PROSTORSKI NAČRT

Občinski podrobni prostorski načrt za del območja na Studencih, ob Šarhovi in Kamenškovi ulici, se je v Mestni občini Maribor sprejemal že leta 2009.

Iz občinske službe za odnose z javnostmi sporočajo, da je za območje ob Šarhovi in Kamenškovi ulici po veljavnem aktu predvidena gradnja več stanovanjskih stavb ter trgovsko-poslovne stavbe na severovzhodnem vogalu območja.

»Predvidena je investicija Stanovanjskega sklada Republike Slovenije. Tamkajšnji direktor je tudi obiskal mariborskega župana in mu predstavil projekt, ki ga vodstvo občine pozdravlja, saj mesto beleži povečanje povpraševanja po nepremičninah, in skrajni čas je, da v mestu ponovno zagledamo gradbene žerjave,« so še zapisali. Iz Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada (JMSS) Maribor pa poudarjajo, da so decembra lani vsem tamkajšnjim vrtičkarjem odpovedali pogodbo o zakupu zemljišča in jih pozvali, naj do konca februarja letos z vrta odstranijo vse vrtnine in druge stvari.

Na štedilniku kuha tudi sam Na štedilniku, kjer kuhalno ploščo greje z drvmi, si Marijan Fajgl najpogosteje pripravi fižol, zelje ali repo. Nadvse rad pa ima tudi krožnik vampov.

»Sicer pa JMSS Maribor ni seznanjen s tem, da Marijan Fajgl tam prebiva. V zadnjih petih letih se tudi ni prijavil na noben razpis za oddajo neprofitnih stanovanj v najem, prav tako ni zaprosil za oddajo začasne bivalne enote v najem,« so zapisali in Fajglu predlagali, naj zaprosi za oddajo začasne bivalne enote v najem po predhodnem mnenju Centra za socialno delo Maribor. Tam bo mnenje obravnavala komisija za preučitev utemeljenosti vlog ter oblikovanje predloga za izjemno dodelitev neprofitnih stanovanj v najem in oddajo začasnih bivalnih enot v najem. In ti lahko v primeru pozitivne odločitve predlagajo dodelitev postelje v začasni bivalni enoti na naslovu V Borovju 7 v Mariboru. 

STA
Tanja Vindiš Furman, direktorica JMMS Maribor.

Gabrijel Toplak
Barako si je pred osmimi leti postavil na območju, kjer imajo številni vrtove.