Mobilna verzija
17:21 26. april 2018

Še zadnjič: Trump potrdil veljavnost iranskega jedrskega sporazuma

J.P./STA Washington
0 Posodobljeno: 20:23 / 12.1.2018

Bela hiša sporoča, da je predsednik Donald Trump danes še zadnjič potrdil veljavnost leta 2015 sprejetega jedrskega sporazuma med Iranom in svetovnimi silami s tem, da ni ponovno uvedel sankcij, ki so bile po sporazumu odpravljene. Uvedel pa je z jedrskim sporazumom nepovezane sankcije proti 14 posameznikom in ustanovam Irana.

Donald Trump

Trump iranskega sporazuma več ne bo potrjeval, dokler ga kongres in evropski zavezniki ne izboljšajo. Foto: Profimedia

Podrobnosti o novih sankcija proti Iranu bo kasneje objavilo ministrstvo za finance ZDA. Iz Bele hiše pa se je neuradno izvedelo, da Trump iranskega sporazuma več ne bo potrjeval, dokler ga kongres in evropski zavezniki ne izboljšajo.

Kongres in zavezniki imajo sedaj nekaj mesecev časa, da kaj ukrenejo, čeprav zanimanja za spreminjanje sporazuma izven ZDA pri drugih podpisnicah - Rusiji, Kitajski, Veliki Britaniji, Franciji in Nemčiji - ter EU ni.

Sporočilo iz Bele hiše je prišlo v času, ko je bil Trump na svojem prvem rednem zdravniškem pregledu, odkar je na položaju predsednika ZDA v vojaški bolnišnici Walter Reed. Pregledal ga je vojaški zdravnik admiral Ronny Jackson, ki bo izvide objavil kasneje, na vprašanja pa bo odgovarjal šele prihodnji teden.

Pred pregledom telesnega zdravja je dobil zdravnik številne pozive, naj opravi tudi nevrološki pregled predsednika, ki s svojim obnašanjem pri nekaterih vzbuja skrb o duševni uravnoteženosti.

Vaš prispevek