Izterjava

Avstrijska slaba banka prodaja(la) Križajeve parcele

S.S.
12. 1. 2018, 19.20
Deli članek:

Na koprskem okrajnem sodišču je včeraj potekala prva javna dražba parcel Bojana Križaja. Naslednica propadlega Hypo leasinga od nekdanjega smučarskega asa namreč terja skoraj milijon evrov. Kupcev ni bilo.

Mediaspeed
Križajevo svetovalno podjetje Sortitus je imelo v zadnjem letu kar 87 dni blokiran račun, državi pa dolguje med 10.000 in 30.000 evri davkov.

Kot izhaja iz zemljiške knjige, je Bojan Križaj od leta 2014 lastnik sedmih parcel oziroma dobrih 12.811 kvadratnih metrov površin na Belvedurju pri Hrvojih. Eden najbolj prepoznavnih obrazov slovenske alpske smučarske scene, ki se je po končani karieri podal v podjetniške vode, je v zaledju Kopra po pisanju nekaterih medijev menda načrtoval sončno elektrarno. A se je po najetem kreditu očitno zalomilo, saj je naslednica propadlega Hypo leasinga, družba Heta Asset Ressolution, predlani na vseh parcelah vpisala hipoteko za zavarovanje 963.373 evrov terjatve, del dolga pa si zdaj namerava povrniti s prodajo Križajevih zemljišč.

Odvetniki Hete so brez komentarja

Kot izhaja iz odredbe koprskega okrajnega sodišča, je bila skupna vrednost sedmih nepremičnin ocenjena na nekaj več kot 220.000 evrov, ker pa gre za prvi prodajni narok, nepremičnin ne smejo prodajati za manj kot 70 odstotkov ugotovljene vrednosti. Izklicna cena sedmih parcel je včeraj tako znašala približno 160.000 evrov. »Nimamo komentarja,« so nam na vprašanje, ali so uspeli kaj prodati, odgovorili v odvetniški pisarni Pelko in Kovač, ki na sodišču zastopa avstrijsko Heto. Kasneje se je izkazalo, da se nihče ni zanimal za prodajo. Sodišču zdaj preostaja možnost, da na predlog upnika razpiše drugi prodajni narok, na katerem se sme nepremičnina prodati za polovico ugotovljene vrednosti.

Propadli posli na Hrvaškem

Križaj je imel pred leti velike poslovne načrte tudi na sosednjem Hrvaškem. S poslovnimi partnerji je v Slavonskem Brodu nameraval zgraditi toplarno na lesno biomaso. Vendar 300 milijonov kun oziroma 40 milijonov evrov vreden projekt BioSava, ki bi bil delno sofinanciran z evropskimi sredstvi in je obljubljal 70 delovnih mest, nikoli bil realiziran, podjetje Sortitus savjetovanje, ki ga je imel Križaj na Hrvaškem, pa je pozneje končalo v stečaju.

Težave s poslovanjem tudi v Sloveniji

S finančnimi težavami se spopada tudi Križajev slovenski Sortitus. Podjetje je imelo v zadnjem letu kar 87 dni blokiran račun, najdemo pa ga tudi med davčnimi dolžniki, saj državi dolguje med 10.000 in 30.000 evri davkov.