IZZA REŠETK

Zaporniške zgodbe: neznosen smrad, pretepi in grozljivi cimri

M.K.
6. 1. 2018, 07.02
Deli članek:

Zgodbe, ki se dogajajo za zaprtimi vrati zaporniških celic, večinoma ne pridejo do javnosti. Nekateri nekdanji zaporniki pa so se odločili, da bodo javno razkrili, kakšne grozote so se jim dogajale za rešetkami.

Facebook
Šestindvajsetletni Leslie Abrokwaa je v zaporu pristal zaradi ropa. Po njem pa je doštudiral na priznani cambriški univerzi.

Eden izmed teh je Shaun Attwood, ki je šest let preživel v zaporu zaradi preprodajanja drog. Na njegovo nesrečo pa je v zaporniški celici postal sostanovalec enega izmed najbolj brutalnih zapornikov.

Facebook
Shaun Attwood je pristal v celici z najbolj brutalnim zapornikom, ki je bil znan po tem, da je s kladivom tolkel po kolenih drugih zapornikov, dokler jih ni razbil.

Ta je bil poznan po tem, da je brutalno pretepal svoje zapornike, njegova posebnost pa je bila, da je užival v tem, da je zapornikom s kladivom razbijal kolena. »Nekega večera mi je rekel, da ima v nogavici verigo in da me lahko ubije med spanjem. Ko je k njemu na obisk prišel prijatelj, sta se skupaj zadrogirala. Takrat je vzel ven verigo in začel vpiti, da mi bo razbil lobanjo,« je svojo zgodbo razkril Attwood. Kot je dejal, mu je pozneje grozil še s tem, da bo nad njega poslal 150-kilogramskega človeka, da ga pretepe, ko bo na prostosti. »Prestajanje kazni je res grozna izkušnja,« je dodal.

Brutalno pretepen

V zaporu se je za 14 mesecev pri 25 letih znašel tudi Jack Hill, potem ko je za plačilo drage britanske šolnine izvedel oborožen rop in ukradel 20 tisoč funtov. Tudi njemu tam ni bilo postlano z rožicami. »Ko smo gledali Gospodarja prstanov, me je sostanovalec v zaporu vprašal, ali vem, da si je Tolkien izmislil viline. Dejal sem mu, da je on viline pobral od drugje in jih vključil v knjigo, nakar je pobesnel. Pretepal me je toliko časa, dokler se ni umiril. Bil je bolj vznemirjen od mene. Psihično bolna oseba,« je eno od svojih negativnih prigod opisal Hill.

Blog
Jacka Hilla je zapornik brutalno pretepel samo zato, ker se z njim ni strinjal glede tega, kdo si je izmislil viline.

Neznosen smrad

Šestindvajsetletni Leslie Abrokwaa je v zaporu preživel tri leta in pol. Tam je prav tako pristal zaradi ropa: »Veliko mojih prijateljev je s preprodajanjem droge zaslužilo veliko denarja. Tudi meni se je zdel to način za hitro in na lahek način prislužen denar. Nato pa sem, potem ko sem izgubil službo, zaradi ropa pristal v zaporu.« Tudi on svojo zaporniško izkušnjo opisuje izrazito negativno. V zaporniški celici ga je pričakal grozljivi smrad. Njegov sostanovalec se namreč ni prhal, zaradi česar je smrad postajal vse hujši. Ko mu je povedal, da sta v celici dva in da bi se moral začeti prhati, pa se je zgodil preobrat. Sojetnik ga je dejansko poslušal. Abrokwaa je po prestani kazni v štirih letih dokončal fakulteto na Cambridgeu in tam občasno celo predava.

Posilstva, umori in samomori

V zaporih se zgodi tudi veliko samomorov, ki so pogosto posledica posilstev s strani drugih sojetnikov. Nekateri zaporniki pa si posilstva tudi izmislijo. Tako je storila tudi zapornica, ki je bila prepričana, da je bila obsojena po krivem, čeprav je vozila brez vozniškega dovoljenja. Na vsak način je želela priti iz zapora, zato se je pogrizla do krvi, da bi jo prepeljali v bolnišnico. Ko pa tudi pri tem ni bila uspešna, si je izmislila, da je bila posiljena.

Za ene od najbolj zloglasnih zaporov veljajo kolumbijski, kjer se morajo ponekod zaporniki sami zaklepati v celice, da poskrbijo za svojo varnost. V nekaterih zaporih pa tam vlada paravojaška policija. Ta ne obvladuje samo notranje varnosti, temveč tudi preprodajo drog in komunikacijske kanale. Ker deluje tudi zunaj zapora, aretirajo celo nekatere njim neposlušne ljudi na ulici in jih pripeljejo v zapor. Tam pa jih lahko čaka kruta usoda, saj jim grozi utopitev, zadušitev, prerezan vrat ali kakšna podobna oblika smrti.