Socialno podjetje

Staremu pohištvu in lesu vdihnejo življenje

Mojca Žnidaršič / Dolenjski list
5. 1. 2018, 20.32
Deli članek:

Novomeško socialno podjetje Urban design group (UDG), ki je nastalo iz potrebe po zaposlitvi mlade industrijske oblikovalke, zdaj pomaga tudi drugim težje zaposljivim.

M. Žnidaršič
Marjanca Trščinar Antić in njena hči Tina sta se podali na podjetniško pot.

Podjetje je, kot je dejala lastnica Marjanca Trščinar Antić, nastalo kot rezultat reševanja zaposlitve mlade industrijske oblikovalke, njene hčerke Tine Antić, ki se ukvarja z notranjim dizajnom, opremo in interierjem. »Ker ni dobila službe, sva razmišljali, kaj narediti. Vedno jo je vleklo k lesu, mizarstvu in tako sva se odločili, da ustanoviva podjetje, ki izdeluje in predeluje pohištvo,« je razložila.

M. Žnidaršič
Mizarja Rožle Matko in Tomaž Gazvoda (levo)

PROMOVIRAJO REDKE POKLICE

Odločili sta se za socialno podjetje, ker želijo promovirati poklic mizarja, slovenski les in odnos do ročnega dela, spodbuditi mlade, da se odločajo za ta poklic, in jim pomagati pri izobraževanju zanj, jim ponuditi prvo zaposlitev … Pri svojem delu pa sodelujejo tudi z drugimi mojstri – kovinarji, steklarji in keramiki. Zaposlili so tudi enega starejšega in enega mlajšega mizarja.

UPORABLJAJO ODPADNI MATERIAL

Tina Antić je dejala, da je v začetku svoje poklicne poti ponujala svetovanje pri opremi domov, a jo je pri izbiri pohištva vedno vleklo, da bi ga tudi izdelovala. »Imam veliko strast za delo z lesom, ideje črpam iz povpraševanja in lastnih izkušenj, predvsem pa želim delati praktično pohištvo. Uporabljam odpadni material, porabim vsak košček. Kot zanimivost naj povem, da naše mizarstvo les za kurjavo kupuje,« je povedala.

M. Žnidaršič
Poskrbeli so tudi za lesene dele za decembrsko Škatlo presenečenja Novomeščanke Saše Gorše.

200 EVROV ZA ŽIVO

Priložnostno odprto razstavo njihovega unikatnega pohištva, ki so jo imeli 22. decembra, si je ogledalo lepo število ljudi. »Žal nismo izvedli napovedane licitacije, a smo se v UDG, čeprav smo na začetku in se tudi sami borimo za preživetje, odločili, da 200 evrov podarimo deklici Živi, o kateri smo prebrali v Dolenjskem listu,« je dejala Marjanca Trščinar Antić.