Tragedija na sodišču

Kdo je moški, ki si je vzel življenje pred očmi sveta

T.L./STA
29. 11. 2017, 17.05
Posodobljeno: 29. 11. 2017, 17.27
Deli članek:

V 70. in 80. letih prejšnjega stoletja je Slobodan Praljak delal kot gledališki režiser na Hrvaškem in v BiH. Nekaj časa je bil zaposlen kot profesor filozofije in sociologije, veliko pozornosti pa je bilo deležno tudi njegovo zasebno življenje.

Profimedia

Obsojenec haaškega sodišča za vojne zločine nad Bošnjaki med vojno v BiH Slobodan Praljak je bil častnik hrvaške vojske in Hrvaškega obrambnega sveta (HVO) v BiH. Rodil se je leta 1945 v Čapljini v BiH, po poročanju medijev pa je danes umrl v Haagu, potem ko je spil strup po potrditvi 20-letne zaporne kazni za vojne zločine v BiH leta 1993.

Praljak je v svojem življenjepisu navedel, da je pred vojno na območju bivše Jugoslavije končal tri fakultete. Na zagrebški univerzi je diplomiral na elektrotehniški in filozofski fakulteti kot tudi na akademiji za gledališče in film.

Reuters
Slobodan Praljak

Veliko pozornosti je bilo po pisanju hrvaškega Jutarnjega lista deležno tudi zasebno življenje Praljaka. Praljak je bil poročen s Kaćušo Babić, bivšo ženo prijatelja, pesnika Gorana Babića. Babić je imel s Kaćušo dva otroka - sina Nikolo in hčerko Natašo. Njun zakon ni trajal dolgo in ona se je z dvema majhnima otrokoma odločila, da se znova poroči, in sicer za Babićevega dobrega prijatelja, javnosti tedaj malo znanega Slobodana Praljka. Babić je sicer v 90-ih letih zapustil Zagreb in se preselil v Beograd. Otroka sta imela zelo rada svojega očima, Nikola je tako zadržal očetov priimek, vendar mu je dodal še priimek Praljakovega. 

V 70. in 80. letih prejšnjega stoletja je delal kot gledališki režiser na Hrvaškem in v BiH. Režiral je tudi televizijske drame in dokumentarne filme. Nekaj časa je bil zaposlen kot profesor filozofije in sociologije.

Izpostavljen in kontroverzen

Hrvaški mediji pišejo, da je bila zelo izpostavljena in tudi kontroverzna vojaška oseba. Bil je eden izmed ustanoviteljev sedaj vladne stranke HDZ v Zagrebu, potem pa je kot prostovoljec vstopil v vrste hrvaških oboroženih sil leta 1991. leta 1991 je s skupino umetnikov vstopil v mesto Sunj, kjer so potekale krvave bitke, ki še do današnjega dne niso v popolnosti opisane. Leto potem je kot brigadir Hrvaške vojske prevzel položaj pomočnika hrvaškega obrambnega ministra, leta 1993 pa je prestopil v BiH in prevzel poveljstvo HVO.

Njegovi soborci o njem niso imeli slabe besede. Trdili so, da je resen in strog človek, ki je v vsakem trenutku pripravljen prevzeti nadzor nad dogajanjem in da je vedno zahteval, da se z ujetniki ravna po predpisanih postopik, piše Jutranji list.

Haaško sodišče je bremenilo Praljaka ravno zaradi vojnih zločinov v BiH v letu 1993. Zaradi tega je bil danes pravnomočno obsojen na 20 let zapora. Po izreku sodbe je dejal, da ni vojni zločinec in spil strup.

Praljak je vojaško kariero v letih 1994 in 1995 nadaljeval znova v uniformi hrvaške vojske in je bil tudi šef vojaškega kabineta prvega hrvaškega predsednika Franja Tuđmana. Kot častnik hrvaške vojske se je upokojil konec leta 1995 in prevzel posle v upravi zagrebškega podjetja Chromos.

Profimedia
Dramatični trenutki v dvorani.

Profimedia