Sneg in dež

Previdno, vreme še povzroča nevšečnosti na cesti

T.L.
29. 11. 2017, 17.50
Posodobljeno: 29. 11. 2017, 17.55
Deli članek:

Številne nesreče na slovenskih cestah, razmere na cestah pa so še vedno zahtevne.

STA

Gorenjski policisti so od danes zjutraj do 15. ure popoldan obravnavali že devet prometnih nesreč, ki so večinoma povezane z aktualnimi voznimi razmerami in predvsem neprilagojeno hitrostjo vožnje voznikov, sporočajo iz PU Kranj.

Ob tem na PU Kranj opozarjajo, da so razmere na cestah še vedno zahtevne. Zato opozarjajo voznike, naj bodo pozorni na prilagojeno hitrost vožnje, ustrezno varnostno razdaljo, pravilno uporabo vozne površine, vozniki naj se izogibajo prehitevanjem, računajo naj na daljši čas vožnje in naj spremljajo aktualne prometne informacije. Brez ustrezno opremljenega in pripravljenega vozila na zimo naj se udeleženci ne odpravijo na cesto, kar predlagamo tudi tistim, ki niso prepričani v svoje sposobnosti za vožnjo v trenutnih razmerah.

Že zgodaj zjutraj okoli 6. ure sta na območju Mojstrane zaradi neprilagojene hitrosti trčili dve vozili, uro kasneje je na območju Bohinja voznica zaradi hitrosti izgubila nadzor nad avtomobilom in je trčila v tovorno vozilo, okoli 7.30 pa se je nesreča zaradi nepravilne strani vožnje zgodila še pri Hrušici. Opoldan sta v Kranju zaradi prekratke varnostne razdalje trčili dve vozili, nesreča pa se je zgodila tudi na Bledu. Med 13.30 in 15. uro pa so policisti obravnavali še štiri prometne nesreče s samoudeležbo in vzrokom neprilagojene hitrosti vožnje. Dve od teh štirih nesreč so se zgodile na gorenjski avtocesti, ena na priključku na avtocesto, še ena pa na cesti med Hrušico in Mojstrano. Večinoma je šlo za nesreče z materialno škodo in lažjimi poškodbami.

Zaradi neugodnih vremenskih razmer se je danes na slovenskih cestah zgodilo več nesreč. 

Uprava za zaščito in reševanje je poročala, da je ob 11.41 na cesti Šentjernej–Gorenja Stara vas, občina Šentjernej, voznik z osebnim vozilom zapeljal s ceste in se prevrnil. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šentjernej so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator na vozilu, pomagali reševalcem pri prenosu dveh poškodovanih oseb in počistili cesto. Reševalci nujne medicinske pomoči ZD Novo mesto so poškodovani osebi oskrbeli na kraju in odpeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto.

Ob 10.19 je na cesti med Šembijami in Knežakom v občini Ilirska Bistrica voznica z osebnim vozilom zapeljala iz cestišča v obcestni jarek, kjer je obstala na boku. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so kraj dogodka zavarovali, odklopili akumulator, postavili osebno vozilo nazaj na cesto ter nudili pomoč avtovleki pri nakladanju vozila. Voznica v nesreči ni bila poškodovana. Na kraju je bila tudi policija.

Ob 9.42 je na avtocesti Unec–Logatec, smer Ljubljana, pred izvozom Logatec, osebno vozilo trčilo v varovalno ograjo in obstalo na prehitevalnem pasu. Gasilci PGD Dolnji Logatec so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, počistili zemljo in pesek s cestišča in prestavili vozilo na odstavni pas, kjer ga je prevzela vlečna služba. V nesreči ni bilo poškodovanih. Aktivirani so bili tudi gasilci GB Ljubljana in PGD Cerknica, vendar njihovo posredovanje ni bilo potrebno.