Incident

Strup na sodišču: Hartmannova pravi, da je pravila kršil že Milošević

T.L.
29. 11. 2017, 15.25
Posodobljeno: 29. 11. 2017, 15.27
Deli članek:

"Strup v sodni dvorani haaškega tribunala ali karkoli drugega, kar je sicer prepovedano vnesti vanjo, je zaskrbljujoče in nesprejemljivo," je dogajanje komentirala Hartmannova.

Reuters
Florence Hartmann

Po tragediji, ki se je zgodila v sodni dvorani haaškega sodišča in v kateri je Hrvat, sicer haaški obsojenec Slobodan Praljak, popil strup in kasneje po poročanju hrvaških medijev tudi umrl, se je oglasila Florence Hartmann, nekdanja tiskovna predstavnica Carle del Ponte.

"Strup v sodni dvorani haaškega tribunala ali karkoli drugega, kar je sicer prepovedano vnesti vanjo, je zaskrbljujoče in nesprejemljivo," je dejala za bošnjaški portal startbih.info. 

"To je že drugič, da so se prepovedana sredstva vnesla v tribunal. Prvič se je to zgodilo v primeru Slobodana Miloševića in takrat tega nismo vedeli, ampak on je jemal 'protizdravilo', ki je izničevalo učinek zdravila za zniževanje krvnega tlaka. In zdaj to. Šokantno je, da se je to zgodilo in ne vem, kako da varnostniki niso preprečili ker name so znali skočiti," je dejala Hartmannova. Dodala je, da je bilo pomembno, da bi žrtve zločinov danes sodbo lahko slišale brez prekinitev. 

Če se je nekdo odločil za samomor, je to težko preprečiti, je nadaljevala in dodala, da bi vendarle pristojni morali preprečiti, da bi se lahko v dvorano vneslo karkoli, kar ni nujno potrebno za potek sodnega postopka. 

"Ko sem bila sama zaprta, so konzularni predstavnici Francije preprečili, da bi mi prinesla čokolado, to pa je prišlo. Zakaj pravila niso enaka za vse?" se sprašuje Harmannova.