Vojni zločinec

VIDEO: Slobodan je po zaužitju strupa umrl

T.L., S.R./STA
29. 11. 2017, 12.01
Posodobljeno: 30. 11. 2017, 08.20
Deli članek:

Haaški obsojenec Slobodan Praljak, ki je med izrekom sodb v sodni dvorani spil strup, je umrl.

Reuters
Praljak je stekleničko takole približal k ustnicam ...

Izrek sodbe v prizivnem postopku na haaškem Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije šestim visokim predstavnikom medvojne tvorbe bosanskih Hrvatov v BiH Herceg-Bosne so danes po skoraj dveh urah prekinili, potem ko je obsojenec Slobodan Praljak spil strup. Kasneje je hrvaški Jutarnji list, ki se je skliceval na neuradne informacije, je ob 14.40 uri poročal, da je Praljak v bolnišnici umrl za posledicami zastrupitve. 

Hrvaški premier Andrej Plenković danes izrazil sožalje družini Slobodana Praljaka, ki je storil samomor z zaužitjem strupa ob razglasitvi zaporne kazni na haaškem sodišču. Izrazil je tudi nezadovoljstvo in obžalovanje hrvaške vlade s pravnomočno sodbo šesterici Hrvatov za vojne zločine, ki so bili storjeni nad Bošnjaki med vojno v BiH.

Predsednik hrvaške vlade je ocenil, da Praljakovo dejanje "največ govori o moralni nepravičnosti do šesterice Hrvatov iz BiH in hrvaškega naroda". Poleg sožalja družini Praljak je uvodoma izrazil sožalje žrtvam vseh vojnih zločinov, ki so bili storjeni v BiH. Plenković je kot posebej pomembno izpostavil, da je prizivni senat haaškega sodišča julija letos pojasnil, da vsebina prvostopenjske sodbe proti šesterici Hrvatov iz leta 2013 ne pomeni nikakršnih konkretnih sklepov o sodelovanju hrvaškega državnega vrha v skupnem zločinskem načrtu in jih ne bremeni nobenih zločinov. Sodišče je ob tem potrdilo, da ni v njihovi pristojnosti, da bi ugotovili kazensko odgovornost držav.

"Hrvaška meni, da se z današnjo sodbo napačno aludira na vlogo državnega vrha v dogodkih v BiH v 90. letih. Stališče vlade je, da državni vrh v teh vojnih dogodkih nikakor ni mogel biti povezan z dejstvi in interpretacijami, ki so jih poskusili pojasniti in interpretirati v sodbi iz leta 2013," je povedal Plenković. Obenem je dejal, da prizivni senat ni upošteval delov pritožb, ki so se nanašale na določitev skupnega zločinskega načrta. Meni, da je to v nasprotju z resničnimi dogodki med vojno v BiH. Kot absurdno je izpostavil, da v nobeni mednarodni sodbi o vojnih zločinih v BiH niso ugotovili odgovornosti nekdanjega državnega vrha Srbije. Napovedal je še, da bo hrvaška vlada sprožila pravne in politične mehanizme, da bi zavrnila navedbe iz današnje sodbe.

Dramatični trenutki

Praljak je popil strup, potem ko je predsedujoči sodnemu senatu Carmel Agius povedal, da so mu v prizivnem postopku potrdili prvostopenjsko obsodbo na 20 let zapora zaradi vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti.

"Nisem vojni zločinec in ne priznavam vaše sodbe," je dejal bivši načelnik generalštaba Hrvaškega sveta za obrambo (HVO), preden je primaknil k ustnicam stekleničko ter zatrdil, da je spil strup. V neposrednem prenosu dogodka ni bilo videti, je pa bilo slišati odvetnika, da je njegov klient spil strup.

S helikopterjem do bolnišnice

Iz vira blizu sodišču in prič v sodni dvorani se je izvedelo, da je Praljak spil tekočino neznane sestave. Po odločitvi sodišča stekleničke niso smeli odnesti iz sodne dvorane, za obsojenca pa so poklicali zdravniško pomoč. Za Praljaka so nato poklicali helikopter, ki bo pristal pred sodiščem. Predstavnik sodišča je nato več kot uro po dogodku zbranim novinarjem potrdil, da je Praljak živ in da "prejema vso potrebno zdravstveno oskrbo". Hrvaška tiskovna agencija Hina je nato poročala, da je s haaškega sodišča odpeljalo reševalno vozilo, v katerem naj bi bil Praljak. Odpeljalo je v policijskem spremstvu.

Reuters
... in nagnil.

Skupno 111 let zapora

Pred tem je sodnik Agius sporočil, da so v prizivnem postopku, ki se je začel junija 2013, potekal pa marca letos, upoštevali del pritožb obrambe in tožilstva, da pa so kljub temu visoki civilni in vojaški predstavniki bosanskih Hrvatov "še naprej krivi za številne in težke zločine v BiH."

Petković je bil obsojen na 20 let zapora, Ćorić na 16 let, Pušić pa na 10 let.

Sporočil je tudi, da je prizivni senat potrdil tudi prvostopenjski obsodbi bivšemu predsedniku vlade Herceg-Bosne Jadranku Prliću na 25 let zapora in bivšemu obrambnemu ministru Brunu Stojiću na 20 let.

Prizivni sodni senat mora izreči še pravnomočno sodbo bivšemu načelniku generalštaba HVO Milivoju Petkoviću ter bivšemu šefu vojaške policije Valentinu Ćoriću in šefu komisije za izmenjavo vojnih ujetnikov Berislavu Pušiću.

Šesterica je bila na prvi stopnji 29. maja 2013 obsojena na skupno 111 let zapora. Spoznali so jih za krive vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti nad Bošnjaki med letoma 1992 in 1994 zaradi etničnega čiščenja, pa tudi zaradi organiziranja koncentracijskih taborišč ter umorov, mučenj in posilstev v Hercegovini in osrednji Bosni.