Katalonci odstavljeni

Španska vlada prevzela vodenje Katalonije

J.P./STA
28. 10. 2017, 10.33
Posodobljeno: 28. 10. 2017, 10.34
Deli članek:

Španska vlada je z odlokom, objavljenim v španskem uradnem listu danes zjutraj, Kataloniji uradno odvzela avtonomijo ter prevzela naloge in pristojnosti katalonske regionalne vlade. Večino nalog in pristojnosti predsednika in podpredsednika Katalonije je prevzela namestnica španskega premierja Soraya Saenz de Santamaria.

Profimedia
Skupno je bilo odstavljenih kar 150 sodelavcev katalonske vlade.

Naloge katalonskega predsednika Carlesa Puigdemonta in podpredsednika Oriola Junquerasa je očitno prevzela Saenz de Santamaria, medtem ko so preostali ministri vlade premierja Mariana Rajoya prevzeli naloge in pristojnosti tistih katalonskih ministrstev, ki se vsebinsko prekrivajo z njihovimi resorji.

Puigdemont in vsi člani njegove vlade so bili obenem odstavljeni s svojih položajev, vsebino uradnega lista povzemata španski El Pais in britanski BBC, nemška tiskovna agencija dpa pa dodaja še, da je bilo skupno odstavljenih kar 150 sodelavcev katalonske vlade.

V uradnem listu je španska vlada sicer še ponovila, da bo pri vodenju Katalonije spoštovala načela preudarnosti in sorazmernosti ter določbe katalonskega statusa o avtonomiji.

Pred tem sta bila ponoči odstavljena vodilna predstavnika katalonske policije Mossos d'Esquadra, njen prvi mož Josep Lluis Trapero in generalni direktor Pere Soler. Slednji naj bi po poročanju španskega časnika El Mundo že tudi mirno izpraznil svoje delovno mesto.

V spletni izdaji uradnega lista so poleg tega danes že tudi zapisane prve podrobnosti glede predčasnih regionalnih volitev v Kataloniji 21. decembra - med drugim to, da, bodo imele stranke za volilni boj na voljo 15 dni, saj se bo ta uradno začel 5. decembra.

Gre za ukrepe, ki izhajajo iz petkove odločitve španskega senata, da prvič v zgodovini Španije aktivira 155. člen ustave ter tako začasno odvzame avtonomijo Kataloniji in v njej prevzame neposreden nadzor. Po seji senata je Rajoy napovedal razpustitev katalonske vlade in parlamenta ter razpis regionalnih volitev 21. decembra.

Zdaj se postavlja predvsem vprašanje, ali bodo člani katalonske vlade spoštovali odlok Madrida in prostovoljno zapustili svoje položaje. Po pisanju katalonske Vanguardie naj bi še imeli na voljo tudi pravne poti, da se uprejo odstavitvi.