Oskrba starejših

Na mariborskem območju na dom čaka okoli 700 starejših

J.P./STA
28. 10. 2017, 09.50
Posodobljeno: 28. 10. 2017, 09.51
Deli članek:

Na širšem mariborskem območju trenutno deluje deset domov za ostarele in posebnih socialno varstvenih zavodov. Kot so za STA pojasnili na Mestni občini Maribor, na takojšnjo namestitev čaka okoli 700 ljudi. Skupaj je v vseh omenjenih zavodih na voljo 3428 mest, vendar je običajno prostih le peščica.

Arhiv Reporterja

Poleg mariborskih domov Danice Vogrinec, Tezno, Dom pod Gorco in Sončni dom se največ ljudi odloča za nastanitev v eni od enot bližnjih domov za starejše občane v Slovenski Bistrici in Poljčanah, pa tudi na Ptuju, v Lenartu, Jarenini in Ormožu.

Sicer pa imajo v Mariboru starejši zagotovljeno tudi organizirano pomoč na domu v okviru Centra za pomoč na domu, za kar je letos v proračunu Mestne občine Maribor namenjenih 838.000 evrov. Dnevni in medgeneracijski center v mestu vodi Dom Danice Vogrinec, medtem ko so oskrbovana stanovanja na voljo ob domovih Tezno in Dom pod Gorco.

Kot so še pojasnili na mariborski občini, trenutno ne načrtujejo večjih naložb v zvezi z oskrbo starejših, saj je to predvsem naloga ministrstva za delo, družino socialne zadeve in enake možnosti, medtem ko so lokalne skupnosti dolžne zagotoviti pomoč na domu.

Bistriško območje

Na bistriškem območju z dvema enotama deluje Dom Jožeta Potrča Poljčane, enoto v Slovenski Bistrici pa je leta 2013 zgradila občina z lastnimi proračunskimi in evropskimi sredstvi regionalnih razvojnih programov. V domu je na voljo 124 postelj, kot pravijo na občini, pa je čakalna doba okoli dva meseca, za moške tudi več.

Tudi storitve pomoči na domu izvajajo v omenjenem domu, in sicer mesečno za okoli 61 uporabnikov, pri čemer občina za pokrivanje stroškov letno iz proračuna nameni okoli 188.000 evrov.

V Slovenski Bistrici že skoraj deset let deluje tudi Center za starejše Metulj, ki ga financira občina, medtem ko strokovno pomoč zagotavlja tamkajšnji center za socialno delo. Tedensko jih obišče okoli 180 uporabnikov, s katerimi mesečno oblikujejo program po njihovih željah. Med drugim izvajajo različne delavnice, predavanja in telovadbo, organizirajo pa tudi izlete.

Za zdaj pa na območju bistriške občine še ni oskrbovanih stanovanj in jih, kot pojasnjujejo, na občini v kratkem niti ne načrtujejo. Prav tako po izgradnji doma upokojencev za zdaj ne načrtujejo drugih večjih naložb v zvezi z oskrbo starejših.