Odkrito

Kučan spregovoril o delovanju iz ozadja ter Marjanu Šarcu

J.P./STA
28. 10. 2017, 08.06
Deli članek:

Bivši predsednik republike Milan Kučan priznava, da je pred volitvami 2012 Borutu Pahorju povedal, da se bo pridružil pobudi, ki bi prepričala Zorana Jankovića naj kandidira. A to ni bilo dejanje iz ozadja, pač pa odkrit pogovor, je zapisal na v odzivu na izjavo Pahorja na četrtkovem soočenju predsedniških kandidatov. Pri kritikah Pahorja vztraja.

STA
Kučan zanika delovanje iz ozadja, pri kritikah Pahorja vztraja.

Na vprašanje ali drži, da je proti koncu vlade, ko so ga rušili Golobič, Kresalova in vsi ostali, prišel do njega Milan Kučan in dejal, da je zanj bolje, da odstopi in da bodo na mesto predsednika vlade postavili Zorana Jankovića, je aktualni predsednik republike Pahor odgovoril: "Približno tako." "Kot so bile približne tudi trditve o stricih iz ozadja v prejšnji kampanji," je k temu danes dodal Kučan.

"Res sem Borutu Pahorju prišel povedat, da se bom pridružil pobudi pokojnega dr. Franceta Bučarja, ki je, razočaran nad vodenjem koalicijske vlade Boruta Pahorja, zbral skupino uglednih ljudi, da bi prepričali ljubljanskega župana Jankovića, naj kandidira na državnozborskih volitvah. To ni bilo dejanje nekoga iz ozadja, pač pa moj odkrit pogovor z Borutom Pahorjem," pojasnjuje Kučan.

Ob tem dodaja, da je to imel za svojo dolžnost, ker je pred volitvami podpiral koalicijo SD, LDS in Zares. "Vsekakor pa to ni bilo nikakršno postavljanje vlade kogar koli, tudi vlade Zorana Jankovića ne," je zapisal Kučan, ki se ob tem sprašuje "kdo lahko postavi kogar koli za predsednika vlade, razen volivcev".

Kot je še zapisal Kučan, s kritično izjavo pred prvim krogom volitev ni pozval ljudi, naj ne volijo Pahorja, pač pa je zgolj ponovil vprašanje izpred petih let, koga je mislil takrat s "strici iz ozadja".

V svoji kritiki sicer vztraja tudi danes. "Od predsednika republike pa pričakujem natančnost, resnicoljubnost in odkritosrčnost," je navedel.

Ob tem je izrazil tudi začudenje nad Pahorjevo oceno, da kritika njegovega predsednikovanja avtomatično pomeni podporo njegovemu protikandidatu Marjanu Šarcu, Pahorjeva namigovanja o tem, "čigav" naj bi bil Šarec, pa je označil za neutemeljena in zavajajoča. "Tovrstna podtikanja ohranjajo stare politične vzorce personalnih delitev, v katerih tranzicijska politika išče razlog svojega obstoja, Sloveniji pa žal natika zanko zatohlosti," je še dodal.