PReiskava

Vmešavanje Rusije: padle prve obtožnice

J.P./STA
28. 10. 2017, 09.47
Posodobljeno: 28. 10. 2017, 09.48
Deli članek:

Velika zvezna porota je v petek potrdila prve obtožnice v preiskavi ruskega vpletanja v lanske predsedniške volitve v ZDA, ki jo vodi posebni tožilec Robert Mueller, je v petek prva poročala ameriška televizija CNN, ki se sklicuje na neimenovane vire iz preiskave.

Profimedia
Donald Trump

Obtožnice so v skladu z odločitvijo zveznega sodnika zapečatene, tako da njihova vsebina ni znana, bi pa lahko tisti, na katere se nanašajo, bili aretirani že v ponedeljek.

Ameriške obveščevalne agencije so že januarja zaključile, da ni nobenega dvoma, da se je Rusija vmešavala v volitve z namenom pomagati sedanjemu predsedniku Donaldu Trumpu premagati demokratsko predsedniško kandidatko Hillary Clinton, med drugim s hekerskimi napadi, objavami elektronske pošte in diskreditiranjem kampanje Clintonove na spletnih družbenih omrežjih.

Vprašanje, ki ga preiskuje Mueller, pa je, ali so Ruse pri tem podpirali sodelavci Trumpove kampanje. Trump sicer to odločno zavrača in vztraja, da je preiskava lov na čarovnice. Tudi v Kremlju očitke na svoj račun zanikajo.

Muellerja je na čelo preiskave maja letos imenovalo ameriško pravosodno ministrstvo, potem ko je Trump odstavil direktorja zveznega preiskovalnega urada FBI Jamesa Comeyja, ki je vodil zvezno preiskavo o morebitnem sodelovanju predsednika oz. njegovih sodelavcev z Rusijo.

Na petkovo poročanje CNN o potrditvi obtožnic se je Trump v svojem slogu odzval na Twitterju. V tvitu je predvsem spomnil na nedavna medijska poročila, da naj bi predsedniška kampanja Clintonove in nacionalni odbor njene demokratske stranke v času volilne kampanje lani plačala za preiskavo domnevnih povezav Trumpovega štaba z Rusijo.