Teksas

FOTO in VIDEO: Orkan Harvey je opešal

G.G./STA
26. 8. 2017, 08.53
Posodobljeno: 26. 8. 2017, 13.31
Deli članek:

Orkan Harvey je pridrvel na obalo ameriške zvezne države Teksas. Sunki vetra so dosegali do 215 kilometrov na uro, na kopnem pa je orkan oslabel..

Reuters
Podrta prometna signalizacija v mestu Corpus Christi.

Vremenoslovci pričakujejo, da bo to najmočnejši orkan, ki je v zadnjih 12 letih obiskal Teksas. Največja težave bi lahko bilo dolgotrajno deževje, ki bi prineslo velike poplave.

Ameriški predsednik Donald Trump je že podpisal ukaz o razglasitvi naravne katastrofe v zvezni državi in s tem sprostil zvezna sredstva za najbolj prizadeta območja.

Guverner Teksasa Greg Abbott je opozoril na možnost rekordnih poplav v več regijah. Za številna območja ob obali so sicer oblasti že v petek odredile obvezno evakuacijo.

Nevihta je v kraju Corpus Christi že lomila drevesa, več tisoč ljudi pa je zapustilo svoje domove. V tem kraju so sicer tudi nekatere največje ameriške rafinerije. Župan bližnjega mesta Rockport Patrick Rios je prebivalce tega mesta z okoli 10.000 prebivalci k pozval takojšnji evakuaciji, če tega še niso storili. Ameriška televizija CBS medtem poroča, da so v centru za starejše v mestu ujeti ljudje, potem ko se je porušila streha in reševalci ne morejo do njih.