Upokojeni policist

Odvetnik: Moj klient je postal žrtev medijske gonje

Gabrijel Toplak
26. 8. 2017, 07.30
Deli članek:

Zaradi večjega števila prič, ki jih bo sodišče oktobra povabilo na sojenje, je sodnica Andreja Lukeš v začetku tega meseca razpisala dve obravnavi.

STA
Milan Volgemut še naprej vztraja, da ni storil očitanega kaznivega dejanja.

Na zatožno klop pred mariborsko okrožno sodnico Andrejo Lukeš je včeraj na predobravnavnem naroku vendarle sedel upokojeni policist iz Zabovcev pri Ptuju Milan Volgemut. Po mnenju tožilstva se namreč ni držal pravil v zaporu, zato ga obtožnica bremeni napada na pravosodne policiste.

STA
Ptujsko sodišče je Milana Volgemuta julija 2014 že obsodilo na 20 let zapora, a je bil kasneje oproščen.

Spor s pazniki naj bi eskaliral, ko je Volgemut na dvorišču zaporov iz zabojnika za smeti vzel kruh in ga vrgel golobom. Paznik naj bi to videl in mu rekel, da je sprehoda konec in da ptic ne sme hraniti.

ZANIKA OČITKE TOŽILSTVA

Volgemut naj bi, tako mu očita okrožna državna tožilka Saša Lutarič, napadel kar dve uradni osebi. Februarja 2014, ko je bil v priporu v Mariboru, je pravosodnega policista tako udaril z glavo, da sta s sodelavcem oba padla po stopnicah. Obtoženi sicer vse očitke tožilstva ves čas zanika, a če ga bo sodišče spoznalo za krivega očitanega kaznivega dejanja, bo za zapahi najmanj šest mesecev in največ pet let.

ZA IZKLJUČITEV JAVNOSTI

Osumljeni – javnosti je postal znan kot osumljenec umora ptujskega gostilničarja Franca Klinca, ki so ga 6. decembra 2013 našli mrtvega v njegovem lokalu na Ptuju, a je Višje sodišče v Mariboru sodbo razveljavilo – tudi včeraj ni priznal krivde. Njegov novi zagovornik Veljko Škovrlj s Ptuja, ki je sodnici predal Volgemutovo pooblastilo, da ga lahko zastopa, je sodišču v imenu svojega klienta dejal, da bi morali na glavni obravnavi izključiti javnost. »Obtoženi je bil že na Okrožnem sodišču na Ptuju, kjer so mu očitali umor tamkajšnjega gostilničarja, izpostavljen precejšnji medijski gonji. Čeprav je bil oproščen, so mu ostale trajne duševne posledice. To je lani ne nazadnje ugotovil še izvedenec psihiater Mladen Vrabič. Zaradi njegove psihične ranljivosti se je tudi sam nagibal k temu,« je pojasnil Škovrlj, ki z obtoženim ni nasprotoval izločitvi sodnice.

STA
Pesti med Volgemutom in pazniki naj bi zapele v mariborskih zaporih.

PRAVOSODNI POLICISTI IN PRIPORNIKI

Sodišču je v nadaljevanju predobravnavnega naroka predlagal zaslišanje več prič, med katerimi naj bi bilo tudi nekaj pravosodnih policistov in nekdanjih pripornikov. Ti bi lahko, je prepričan Škovrlj, natančno povedali, kaj se je kritičnega dne dogajalo tako v priporu kot na forenzičnem oddelku Univerzitetnega kliničnega centra Maribor. Izvedenec psihiatrične stroke pa bi med drugim lahko pojasnil, da njegov klient v tistem času ni bil sposoben razumevanja svojih dejanj. »Predpisana je namreč imel določena zdravila,« je dodal Volgemutov zagovornik. Predlogom zagovornika Škovrlja pretirano ni nasprotovala niti tožilka Lutaričeva in bo »zadnjo besedo« prepustila sodišču. Lukeševa pa je zaradi večjega števila prič, ki bodo zaslišane, razpisala dve glavni obravnavi, in sicer 2. in 4. oktobra.