Pomagajte si s pripravki iz narave, ki imajo številne blagodejne učinke na telo in počutje.

Z majaronom nad oslabljeno črevesno floro

Majaron nabiramo julija in avgusta. Uporabljamo ga lahko svežega ali v posušeni obliki. Je naravno pomirjevalo. Spodbuja izločanje vode prek ledvic, blaži bolečine pri vnetju živcev. Pospešuje menstruacijo  in blaži boleče krče.

Uporaba

Iz dveh žlic čajne mešanice majarona, listov žajblja, poprove mete in cveta sivke pripravite poparek. Popijte tri skodelice na dan.

hmelj
Dreamstime
Hmelj bo pomiril krče in očistil kri

Hmelj za pomirjanje krčev

Mladi hmeljevi poganjki so odlična zelenjava, ki jo lahko pripravite kot beluše. Je sredstvo za čiščenje krvi, pospeševanje menstruacije, znan je predvsem njegov pomirjujoči učinek. Uporablja se ob občutkih strahu, nemira, motnjah spanca in slabem teku.

Uporaba

Dve čajni žlici prelijte s hladno vodo in pustite stati nekaj ur. Rahlo pogretega pijte pred jedjo po majhnih požirkih ves dan.

kutina
Dreamstime
Kutina bo odlična pomoč pri razpokanih ustnicah.

Kutina za vneto kožo

Plodovi kutine so podobni hruškam in rastejo na drevesastem grmičastem steblu. Pomagajo pri vneti koži dojenčkov, razpokanih ustnicah, vnetih očeh. Pripravek iz čaja je primeren za umivanje, pri čemer se koža ne posuši, saj jo prekrije s sluzjo.

Uporaba

Eno čajno žličko celih posušenih semen namakajte šest ur v hladni vodi. Z bombažno krpo, namočeno v čaj, izpirajte vneto kožo.