Trije pretepeni

Taksisti blokirali ceste na Hrvaškem

G.G./STA
28. 7. 2017, 15.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Hrvaški taksisti so v znamenje protesta proti nezakonitemu poslovanju Uberja na Hrvaškem blokirali ceste, ki vodijo do letališč pri Zagrebu, Splitu in Dubrovniku. In prav v Dubrovniku so tri taksiste pretepli moški, ki so nasprotovali njihovemu protestu.

STA
Nekateri so negodovali nad blokado taksistov, drugi so jih podprli.
Hrvaški minister za promet Oleg Butković je blokade letališč sredi turistične sezone označil za nesprejemljive, prišlo pa je tudi do incidenta.

Več sto taksistov je danes s svojimi vozili oviralo ali blokiralo promet na cestah, ki vodijo proti letališčem pri Zagrebu, Splitu in Dubrovniku. Hrvaški minister za morje, promet in infrastrukturo Butković je ocenil, da so blokade prometnic sredi turistične sezone nesprejemljive, ter taksiste pozval, naj omogočijo nemoten promet.

Obenem je ponovil stališče ministrstva, da poslovanje Uberja na Hrvaškem ni v skladu z zakoni, zato so pristojne službe voznikom Uberja že naložile za več kot sedem milijonov kun (milijon evrov) kazni. Prav tako so zasegli 18 avtomobilov voznikov Uberja.

Kot je potrdil, so inšpekcijske službe sprožile tudi sodni postopek za začasno prepoved Uberjeve aplikacije. Napovedal je, da bo jeseni sledila parlamentarna razprava o spremembah zakona o javnem prevozu, s katerimi bodo določili nova pravila delovanja na trgu, pričakovati pa gre delno liberalizacijo.

Tekom protesta je sicer prišlo tudi do incidenta. Na območju Dubrovnika je četverica zaenkrat še neznanih storilcev s palicami fizično obračunala s stavkajočimi taksisti. Trije so jih pošteno skupili.

Kdo naj bi stal za nasiljem, ni jasno. Medtem ko taksisti trdijo, da so njihove kolege napadli vozniki Uberja, nekateri mediji poročajo, da naj bi bili pretepači nogometni navijači. Tretja verzija govori, da naj bi taksisti blokirali prevoz neke deklice k zdravniku, zato so jih ljudje fizično napadli.

Hrvaški mediji so ob tem poročali, da so nekateri turisti zaradi blokade edine ceste, ki povezujejo Dubrovnik s tamkajšnjim letališčem, zamudili svoje lete.

STA

Uber znižal cene

Iz Uberja so danes sporočili, da je obnašanje taksistov nesprejemljivo ter da predstavlja nevarnost za državljane sredi turistične sezone. Kot odgovor na "nasilno obnašanje" taksistov so v Splitu in Dubrovniku organizirali dodatne storitve pomorskega prevoza UberBOAT, da bi ljudje lahko pripotovali na želeno destinacijo.

Taksisti v Dubrovniku, Splitu in Zagrebu vztrajajo pri zahtevi, da je treba aplikacijo ameriškega Uberja prepovedati. Nezadovoljni so, ker pristojne državne inštitucije "zgolj obljubljajo", da bodo zagotovile enake tržne pogoje za vse taksi prevoznike.

Predsednik združenja taksistov iz Dubrovnika Božo Miletić je povedal, da ne nasprotujejo poslovanju Uberja, a pričakujejo, da bodo tudi njihovi vozniki delali v skladu s hrvaškimi zakoni, kot to počnejo ostali taksisti. Po današnjem pretepu ni izključil možnosti novih incidentov.