Politično močvirje

Tekmovanje v vulgarnosti: od jeb***** paranoika do moških spolnih organov

T.L.
28. 7. 2017, 13.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Anthony Scaramucci, najnovejša Trumpova pridobitev v Beli hiši, ki vodi urad za komuniciranje, se je "izkazal" s svojim besednim zakladom. Za vse skupaj zdaj krivi novinarja, ki ga je sam poklical.

Reuters
Anthony Scaramucci

Donald Trump velikokrat "blekne in čivkne” stavke, ki okoliščinam morda niso primerne (govor najstniškim skavtom), so žaljive (krvaveča televizijska napovedovalka) ali celo napadalne do drugih ljudi, družbenih skupin ali narodov. Nazadnje so se iz Bele hiše opravičevali za Trumpove besede, ki jih je namenil najstniškim skavtom, bi si pa Trumpova "zgodovina na twitterju" zagotovo zaslužila daljši članek, saj preko družbenega omrežja ponosno obračunava brez cenzure z vsemi, ki si mu upajo nasprotovati ali izreči kritiko na njegov račun.

Če Trumpova administracija v odnosih z mediji in komuniciranju z javnostmi že doslej ni blestela in so jih za nameček pogosto ujeli ne le ob izrekanju nedoslednosti, ampak celo laži in zavajanj, pa je očitno zdaj raven komunikacije zdrsnila še za stopnjo ali dve nižje po lestvici.

Profimedia
Anthony Scaramucci

Minuli teden je vodenje urada za komuniciranje v Beli hiši prevzel bivši finančnih z Wall Streeta Anthony Scaramucci (posledično je Sean Spicer nemudima odstopil s položaja tiskovnega predstavnika), "vpliv" bivšega finančnika pa je zunanjim opazovalcem že opazen v agresivnih izjavah. Še bolj pestro in napeto naj bi bilo dogajanje znotraj Bele hiše, predvsem zaradi boja za prevlado med Scaramuccijem in šefom Trumpovega kabineta Reincom Priebusem, s katerim nista v najboljših odnosih. In ko je Priebus prebral, kaj je v sredo zvečer o njem govoril Scaramucci, se njuni odnosi najverjetneje niso izboljšali ... 

Kakorkoli že, Scaramucci je besen, ker se v javnosti pogosto pojavljajo"insajderske" informacije o dogajanju in vzdušju znotraj zidov Bele hiše in očitno se je resno lotil iskanja krivcev.

V sredo zvečer je Scaramucci po telefonu poklical Ryana Lizzo, washingtonskega novinarja revije The New Yorker in sodelavca televizije CNN.

Profimedia
Sam je poklicale novinarja in bentil ...

Razlog? Novinar je izvedel, s kom tistega večera večerjata Trump in Melania, kar je objavil na twitterju. In Scaramucci, ki je bil tudi na tej večerji, je nato želel izvedeti, od kod novinarju informacija. Mimogrede, v telefonskem pogovoru Scaramucci ni zahteval, da se vsebina pogovora na objavi (da ostane zasebna oziroma off the record).

Ker novinar ni želel izdati vira informacije, so se začeli pritiski prišleka v Beli hiši. Začel je razpredati, da bo odpustil vse, ki skrbijo v Beli hiši za komuniciranje, da je takšno uhajanje informacij katastrofa za državo, na novinarja je pritisnil z domoljubnimi čustvi, češ, da naj kot domoljub izda vir. Ker se novinar ni ukonil, je grozil, da bo v naslednjih dveh tednih odpustil vse, ki skrbijo za komunikacijo in da to pomeni, da novinar s svoji molkom ni zaščitil nikogar.

"Vse bom odpustil. Zadnjič sem enega že odpustil. Jutri bom odpustil tri ali štiri ljudi. Prišel bom do tistega, ki ti je to izdal. Reince Priebus – če hočeš kaj izdati – ga bomo v kratkem prosili, da odstopi," je za pobeglo informacijo obtožil šefa kabineta. Dodal je, da je Priebusu zaskrbelo, ker ni bil povabljen na večerjo. "Reince je jebe** paranoiden shizofrenik, paranoik," je dejal Scaramucci in začel oponašati Prebiusov način govora.

Pogovor v slačilnici nedoraslih srednješolcev ali ...?

Nadaljeval je z izborom besed, ki bi morda sodil edino v slačilnico nedoraslih srednješolcev. Priebusa je obtožil, da je izdal medijem podatke o Scaramuccijevem finančnem stanju ter dodal, da je to kaznivo dejanje zaradi katerega bo poklical na pomoč FBI in pravosodno ministrstvo. Novinarka, ki je podatke obajvila, je sicer zagotovila, da so bili podatki javno dostopni in da jih je dobila preko ene od bank. Tega Scaramucci med svojim bentenjem še ni vedel. 

Reuters
Donald Trump

"Močvirje ga ne bo porazilo", je nadaljeval Scaramucci in o sebi začel govoriti v 3. osebi ednine. "Skušajo se mi upreti, ampak jim ne bo uspelo. Nič nisem naredil narobe v svojih finančnih poročilih, zato naj se se kar jeb***." 

Nadaljeval je, da ga ne zanima pozornost medijev. "Nisem Steve Bannon, ne skušam cuzati svojega ku***.
"Nočem graditi svoje blagovne znamke na moči predsednika. Tu sem, da služim državi," je grafično nadaljeval šef komunikacije.
Ponovil je, da se bo Priebus kmalu poslovil.

Nato je izkazal lojalnost predsedniiku. "Kar hočem doseči, da jebe** uničim vse, ki izdajajo informacije, in želim, da se predsednik vrne k svojim nalogam, da bi lahko uspeli za Američane." Nato se je hvail, da razpolaga z določenimi informacijami o posamezniki, začel je govoriti o detektorjih laži, vendar je hitro utihnil in se vrnil k, kot je dejal, nezakonitim uhajanjem informacij iz Bele hiše. 

Kmalu pa je obvestil sogovornika, da mora končati pogovor, ker da mora začeti "tvitati 'neko sranje', da spravim tipa ob živce". Res se je na Scaramuccijevem twitter profilu znašel zapis: "V luči objave mojih finančnih podatkov, kar je kaznivo dejanje, bom stopil v stik z  @FBI in @TheJusticeDept #močvirje @Reince45."

Tvit je po dveh urah izbrisal in trdil, da z zapisom ni uperil prsta proti Prebiusu. Ko je novinar Rizza kmalu za tem o vulgarno-burnem večeru govoril na televizijski mreži CNN, je v oddajo poklical Scaramucci in spremenil izjave o Priebusu in trdil, da ga je omenjal zato, ker da se skupaj borita proti uhajanju informacij iz Bele hiše. In, seveda, so novinarji njegove izjave razumeli narobe. 

In kaj pravi Scaramucci o svojem "telefonskem izvajanju"? Ni pretirano gostobeseden, je pa na twitterju zapisal, da se včasih "izraža barvito", da pa se bo še naprej strastno boril za cilje, ki si jih je zastavil Donald Trump. Posul pa se je tudi s pepelom (in pri tem prst uperil v novinarja, s katerim je sicer sam stopil v stik), ko je zapisal, da je bila napaka, da je zaupal novinarju ter da se to ne bo več ponovilo.

Vendar pa bo očitno v svetu, kjer je ne glede na politični položaj dovoljeno izreči vse in nato izrečeno razglasiti za "fake news" ali lažno novico in okriviti medije, Scaramucci nadaljeval s "čiščenjem washingtonskega močvirja" na svoj očitno vulgaren (ali, kot sam pravi, barvit) način.